Csontváry-hamisítványok a Kulti Szalonban

csontvaryCsontváry Kosztka Tivadar festőművész hamisítóinak munkáiból nyílt kiállítás a Kulti Szalonban. A képek egy magángyűjteményből kerültek az Újbudai Kulturális Intézethez, amelynek vezetője, Preisinger Éva szerint előfordulhat, hogy egy-egy eredeti darabot is megcsodálhatnak az érdeklődők.

A Pszeudo Csontváryk című, október 16-tól a Kulti Szalonban látható tárlat anyagát képező alkotások Gegesi Kiss Pál Kossuth-díjas orvos százharminc darabos gyűjteményéből való, többségükről máig sem tudni, hogy ki, pontosan mikor és milyen célból készítette. A szakértők szerint a festmények nagyrészt olyan ügyes hamisítók munkái, akik képeiket lappangó Csontváry-műveknek igyekeztek beállítani az elmúlt évszázad során.

A festő halála óta eltelt kilencvenkét évben többen azt a bizonytalanságot használták ki, hogy a zsenialitás és az őrület mezsgyéjén barangoló mester képei közül feltehetően még napjainkban is több lapulhat magángyűjteményekben úgy, hogy a tulajdonosai nem tudják, mekkora érték van a birtokukban.

A neves gyermekorvos, Gegesi Kiss Pál Csontváryként 130 hamisítványt vásárolt az 1930-as években. A professzor 1993-ban bekövetkezett haláláig meg volt győződve a képek eredetiségéről, melyet a ma már fejlett festékanalitikus módszereknek köszönhetően egyértelműen cáfol a tudomány. (ÖS)