Behajtási ünnep és darufesztivál a Hortobágyon

A hortobágyi kilenclyukú hídon október 24-én áthajtják a rackanyájat, a magyar szürke marhákat és a nóniusz méneket, mellyel kezdetét veszi az idei Szent Dömötör-napi behajtási ünnep és darufesztivál.

A honfoglalás kora óta hagyomány, hogy a pásztorok elszámolnak a rájuk bízott állatokkal. Annak idején ez rovásfával történt, ma már más módon, de a hagyomány ma is él, ennek állít emléket a Szent Dömötör-napi behajtási ünnep is.

A mostani kettős ünnep a Hortobágyon, a behajtás mellett ugyanis darufesztivált is tartanak, most figyelhető meg a darvak vonulása a pusztán. Jelenleg 80 ezer daru tartózkodik a pusztán, és 104 év múltán először Magyarországon ismét költ, nem csak átvonul a daru.

A Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen bemutatkoznak a hortobágyi lovas- és marhafogatok, pattognak az ostorok a lovasbemutatókon, s Hortobágy örökös pásztorai közé választják Nagy István helyi pásztort.

A nap folyamán több tánccsoport is bemutatkozik a kilenclyukú híd mellett felállított színpadon. Aki pedig megéhezik, bográcsban főtt pásztorételeket kóstolhat a hortobágyi behajtási ünnepen és darufesztiválon.

Fesztikörkép.hu MTI alapján / MTI Fotó: Czeglédi Zsolt