Örkény István özvegye a Fekete házban

orkenyÖrkény István virág helyett egypercesekkel lepte meg szerelmét, Radnóti Zsuzsát randevúikon. Az öregedő író később feleségül vette a fiatal dramaturgot, akivel haláláig boldog házasságban éltek. Radnóti Zsuzsa a Fekete házban mesél Örkénnyel kapcsolatos emlékeiről november 13-án, szerdán délután fél 6-kor.           

„És akkor valaki egyszer eljött hozzám Zsuzsával, és én ott, rögtön, csendben beleszerettem.” – így emlékezett vissza Örkény István későbbi feleségével, Radnóti Zsuzsával történt első találkozásáról. Az idősödő író ebben az időszakban rossz anyagi körülmények között élt, ezért virágot nem tudott vinni a későbbi randevúikra- csokrok helyett egypercesekkel lepte meg a fiatal nőt.

Örkény élete felpezsdült az új szerelem hatására, mely házasságkötéshez vezetett: 53 évesen vette feleségül az akkor 27 éves Radnóti Zsuzsát. Az író számára egy új időszak kezdődött, ahogy fogalmazott: ez volt „a létezés mélypontján az újjászületés kezdete”.

Az Örkény 100+1 című kiállítás apropóján az író özvegye, Radnóti Zsuzsa Szegedre látogat: a tárlatnak helyet adó Fekete házban mesél majd a groteszk próza nagymesteréről.

A beszélgetést november 13-án, szerdán 17 óra 30 perckor tartják a Fekete ház emeletén,  a belépés ingyenes.     (ÖS)