A közös kürtőskalácssütés rekordja is megdőlhet az első Kürtőskalács Fesztiválon

kurtosHagyományos és különleges ízesítésű kürtőskalácsokat kóstolhatnak meg és készíthetnek el a budapesti Városháza Parkba látogatók hétvégén, az első Kürtőskalács Fesztiválon, amelyen a közös kürtőskalácssütés rekordja is megdőlhet.

Az október 11. és 13. között zajló rendezvényen végtelen számú ízvariációban és különféle méretben lesz kapható a finomság, emellett olyan ínyencségekkel is találkozhatnak az érdeklődők, mint a kürtőskrémes, a kürtőskarika és a kürtőscsapágy – részletezte a szervezők közleménye.

A fesztivál csúcspontjának a nagy közös sütés ígérkezik, amelyen az előzetesen regisztrálók maguk készíthetik el kalácsaikat, és ezzel akár a közös kürtőskalácssütés rekordját is megdönthetik.

A látványosság kedvéért hatalmas dagasztógépekben készítik el a kalács tésztáját, amelyből minden résztvevő csapat négy adagot kap. A szervezők a sütéshez szükséges minden felszerelést biztosítanak, sőt segítőket is, akik az apró fortélyok mellett a tészta szakszerű feltekerését is megtanítják.

A gasztronómiai programokon túl a gyerekeknek koncertekkel és bábszínházi előadásokkal készülnek, a felnőtteket pedig többek közt az Indygo zenekar, a Sugarloaf, a Heaven Street Seven, a Keresztes Ildikó Band, a Hot Jazz Band és a Balkán Fanatik szórakoztatja.

A kürtőskalács jellegzetes erdélyi specialitás, a magyar gasztronómia egyik különlegessége, amelyet Székelyföldön a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek.     (MTI)