A költészet napja: a W.H. és Shakespeare-szonettek a Müpában

Literárium extra címmel William Shakespeare megzenésített szonettjei hangzanak el a költészet napján, április 11-én pénteken a Művészetek Palotája (Müpa) Fesztivál Színházában.

A W.H. formáció Márkos Albert csellista-zeneszerző kezdeményezésére 2009-ben alakult, hogy aktuális zenei környezetbe helyezze William Shakespeare szonettjeit és dalait. Az író szonettjeit először 405 ével ezelőtt, 1609-ben adták ki, a szerző egy bizonyos Mr. W.H.-nak ajánlotta a művet, a titokzatos személy kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – a mai napig vita tárgyát képezi.

A szonettek központi témája a szerelem, a szókimondó szexualitás és mindaz, ami ezzel jár. A W.H. ezeket a több mint négyszáz éves remekműveket a mai kor emberének füléhez és szeméhez igazítja. A csapat – Márkus Albert mellett Dagadu Sena énekel, Gryllus Samu basszusgitározik és G. Szabó Hunor dobol – zenéjében keveredik a kortárs improvizatív zene, a dzsessz és a hiphop.

Shakespeare rövidebb költeményei, szonettjei nem a nagyközönségnek készültek, és eleinte csak a költő baráti körében voltak ismertek, ki sem akarta adatni őket. Összesen 154 szonettet írt, közülük 12 került a W.H. 2009-ben kiadott CD-jére, plusz a Vízkereszt, vagy amit akartok-ból egy rövid részlet. A formáció 2012-ben újabb anyaggal jelentkezett Crabbed Age and Youth/William Shakespeare’s Sonnets & Songs címmel, ezen nyolc szonettfeldolgozás szerepel, valamint két dalszöveg-újraértelmezés, valamennyi az eredeti reneszánsz angol nyelven.

A W.H. előtt mások is próbálkoztak Shakespeare-szonettek megzenésítésével, elsősorban klasszikus zeneszerzők, van azonban példa a popkultúrában is erre; az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon is fellépett Rufus Wainwright amerikai előadó tíz szonettet zenésített meg egy darab számára.

A költészet napján a Müpában több vendégzenész – Kardos Vera (hegedű), Zságer-Varga Ákos (billentyű), Fenyvesi Márton (gitár), Ajtai Péter (nagybőgő) -, valamint Ónodi Eszter színművésznő csatlakozik a W.H.-hoz, valamint egy különleges vetítés is erősíteni fogja az elhangzó művek mondanivalóját.

Az előadás rendezője Keszég László. (MTI)