VII. Budapest Transzfer – Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál

Az urbanizáció szemszögéből vizsgálja irodalom és építészet kapcsolatát Átjárók címmel október 16-19. között a Budapest Transzfer. A programok között irodalmi estek, beszélgetések, felolvasások, városi séták, nyomáskiegyenlítő kamrában hallgatható kortárs irodalom, VJ est és zene is szerepelnek a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében.

Az idei Budapest Transzfer programját a Francia Intézet Budapest, a Goethe Intézet Budapest, a Lengyel Intézet Budapest, az Osztrák Kulturális Fórum és a Szlovák Intézet Budapest támogatta. Továbbá a fesztivál partnereivel, a FUGA Budapesti Építészeti Központtal, a Hosszúlépéssel, a PLACCC Fesztivállal közösen izgalmas programokat ajánlanak a szervezők.

Részletes program:

0. nap / Október 16., csütörtök

16.00 / PIM, Belváros
A Belváros Ybl előtt és után / előadás és belvárosi séta Török Andrással és vendégével Hidvégi Violetta levéltáros-történésszel
Mit tudunk, mit nem tudunk Ybl Miklós pályájáról? Magányos építészóriás? Makulátlan Grállovag? Építészirodák, pályázatok, kitüntetések. Az építész: körülrajongott művész, vagy kordában tartott cseléd? (Séta vége 18.15)

18.30 / PIM
L. Simon László, a Miniszterelnökség Parlamenti Államtitkára, az Ybl Emlékbizottság elnökének köszöntője

Alapozás: Egy modern város születése / kerekasztal beszélgetés / Fábri Anna, Kemény Mária, Ritoók Pál, moderátor: László Ferenc
Fábri Anna irodalomtörténész, Kemény Mária építészettörténész és Ritoók Pál művészettörténész beszélgetnek a nagyvárossá váló Budapestről László Ferenc vezetésével. A Monarchia második fővárosának kultúrájáról szóló beszélgetés időutazás, amely a XIX. századi irodalom és építészet kapcsolatát veszi górcső alá.

1. nap / Október 17., péntek

17.30 / PIM
Építészet és modern irodalom / előadás / David Spurr (CH)
A Budapest Transzfer nyitóelőadásában David Spurr, a Genfi Egyetem professzora a modernség kezdeteitől bontja ki irodalom és építészet kapcsolatát. Hogyan értelmezi a modern irodalom az építészeti formákat, tereket? Miért elengedhetetlen eleve a modernség fogalmának megszületéséhez az irodalomnak (és más művészeti ágaknak) a 18-19. század fordulójától az épített környezettel való találkozása? Hogyan jelenik meg az irodalomban és építészetben a 19. századtól napjainkig a hontalanság (úgy is, mint a nyelvben való otthonosság elvesztése – Heidegger), a modernség múlttal való ellentmondásos kapcsolatának problematikája, a szubjektum átalakulása, a társadalmi szövet felfeslése, a tömegtermelés vagy a globalizáció?

18.30 / PIM
Saját gyarmat / beszélgetés / Bányai Éva (RO), David Spurr (CH), moderátor: Szemerey Samu
A posztkolonializmus leginkább a gyarmatosításnak a gyarmatosítókra és a gyarmatosítottakra gyakorolt hatását vizsgálja, az elmélet Közép-Európában is érdekes tanulságok levonására sarkallhatja az érdeklődőket. A falusi életmódra alapozott tizenkilencedik századi nacionalizmus erősen hatott a régió városainak építészetére, ám napjainkban a nagyvárosokban megfogalmazott kollektív identitás visszahat a falvak építészetére. Ki hát a gyarmatosító és a gyarmatosított? Mi határozza meg a magánházak divatját? Hogy kerül Palócföldre székelykapu? A fesztivál nyitóbeszélgetése Bányai Éva és David Spurr segítségével a körülöttünk lévő, de olykor a szemünk elől rejtve maradó gyarmatokra utaztat.

20.00

FUGA Budapesti Építészeti Központ
VJ NIGHT/ nyitó / Gyenei Péter – Csipáncsap produkció
Az Építészet Hónapját ünneplő FUGÁ-val közös nyitómulatság Gyenei Péter videómunkájával a középpontban.

Nyitvatartási időben folyamatosan / Rombusz Terasz – Keszon Bár, 1092 Budapest, Ráday utca 10-12.
KESZON (B)IRODALOM / hanginstalláció, a PIM és a PLACCC Fesztivál közös programja
Az egykor a 3-as metró építésén dolgozó munkások akklimatizációjára szolgáló keszonkamra különleges hanginstalláció helyszínévé alakul. Kortárs magyar írók – Esterházy Péter, Kőrösi Zoltán és Szakonyi Károly – a kerülethez és a modern nagyváros születéséhez kapcsolódó szövegei hallgathatók nyitvatartási időben október 17. és 19. között.

2. nap / Október 18., szombat

10.00 / külső helyszín
Városi séták, a HOSSZÚLÉPÉS. JÁRUNK? és a PIM közös programja
– Kávéházból a lakótelepre /Helyszín: Józsefváros és Belváros / Találkozó: a PIM bejáratánál
Az urbanizáció és a regény, mint műfaj népszerűsége egyaránt a 20. század elején erősödött fel. A kettő pedig elválaszthatatlan egymástól: a városi lét minden korban alapjaiban befolyásolta az írók látásmódját és az életet, ami megjelenik a regények lapjain. Józsefváros sokat látott utcáinál aligha akad jobb hely, ahol a városfejlődés különböző állomásait egymás mellett tanulmányozhatjuk Jókai Mór erkélyétől a Pál utcai fiúk grundjain át egészen a Szigony utcáig. A sétán utánajárunk, hogyan formálta a város az irodalmat és az irodalomban megjelenő városkép hogyan hat vissza annak fejlődésére a kávéházi asztaloktól eljutunk a krétával telerajzolt panelfalakig.

– Bűnös város /Helyszín: Belváros /Találkozó: József Nádor tér, a szobornál
Egy nagyvárosban nagyobbak a tétek; egyszerre lehetőség a felemelkedésre és a bukásra is. A fény és a csillogás árnyékában ott rejtőzik a bűn, a becstelenség és az erőszak. Sétánkon a karrierregények és a magyar krimiirodalom legjavát elevenítjük meg; Kondor Vilmos, Lengyel Péter és más szerzők segítségével az alvilági Budapestet mutatjuk be, amiről nem is sejtjük, milyen közel van mindennapjainkhoz.
A séták hossza előreláthatólag 120 perc.
jegyár: 1.500,-
jegyvásárlás: PIM pénztár, jegymester.hu

15.00 / PIM
Cityscape – First Impressions of Budapest / beszélgetés és felolvasás a Visegrádi Irodalmi Ösztöndíjas Program keretében angol nyelven / Krzysztof Bartnicki (PL), Csobánka Zsuzsa (H), Mila Haugová (SK), Tereza Jandová (CZ), moderátor: Gulyás Gabriella
Milyen a mi városunk és milyenek vagyunk mi mások szemében? Négy más anyanyelvű, eltérő életkorú, mégis azonos kultúrájú, hosszabb – rövidebb ideig itt élő író írja le, mondja el benyomásait Budapestről.

17.00 / PIM
Átutazók / beszélgetés és felolvasás/ Thomas Glavinic (A), Andreas Neumeister (D), Térey János, moderátor: Kovács Edit
Thomas Glavinic osztrák, Andreas Neumeister német író és Térey János költő és drámaíró beszélgetése az épített környezet és az írás kölcsönhatásáról, a város irodalmi benépesítéséről és elnéptelenítéséről. Glavinic a jelenkori német nyelvű irodalom egyik legsikeresebb írója. Éjszakai műszak című posztapokaliptikus regényében egyetlen túlélő botladozik Bécs üres városában. Neumeistert a nagyvárosok hatalmi terei érdeklik, Könnte Köln Sein című művében az épületekben és a város struktúrájában politika viszonyok tükröződnek vissza. Térey legutóbbi kötete, az Átkelés Budapesten verses novellái térben és időben szelik át a várost, fiktív élettörténeteket kapcsolva a valóságos helyszínekhez. A beszélgetést Kovács Edit irodalomtörténész vezeti.

18.30 / PIM
Kisvárosi közhely, nagyvárosi lárma / beszélgetés / Dušan Šimko (SK), Tompa Andrea, moderátor: Horváth Csaba
A tizenkilencedik századi kultúrát az európai kisvárosok hozták létre. A kassai Márai egy egész korszakot kapcsol a városhoz: „láttam és hallottam Európát, megéltem egy kultúrát…” – írja az Egy polgár vallomásai végén. A kisváros otthonos és provinciális. Olyan, mintha Közép-Európa metaforája lenne: egyszerre nosztalgikusan vágyott és indulatosan meghaladni kívánt. A Kolozsvárról (Cluj-Napoca, Klausenburg) Budapestre került Tompa Andrea és a Kassáról (Kosice, Kachau) Bazelbe emigrált Dušan Šimko beszélget a kisváros kapcsán a nagyvárossá válásról, multikulturalizmusról, a provincializmusról, honvágyról és iróniáról, elutazásról és hazatérésről.

Nyitvatartási időben folyamatosan / Rombusz Terasz – Keszon Bár, 1092 Budapest, Ráday utca 10-12.
KESZON (B)IRODALOM / hanginstalláció, a PIM és a PLACCC Fesztivál közös programja

3. nap / Október 19., vasárnap

10.00 / külső helyszín
Városi séták, a HOSSZÚLÉPÉS. JÁRUNK? és a PIM közös programja
– Kávéházból a lakótelepre /Helyszín: Józsefváros és Belváros / Találkozó: a PIM bejáratánál

– Bűnös város /Helyszín: Belváros /Találkozó: József Nádor tér, a szobornál
A séták hossza előreláthatólag 120 perc.
jegyár: 1.500,-
jegyvásárlás: PIM pénztár, jegymester.hu
Városi séták a Hosszúlépéssel / a HOSSZÚLÉPÉS. JÁRUNK? és a PIM közös programja

16.00 / PIM
Én úgy vagyok a városommal…/ beszélgetés és felolvasás/ Szilasi László, Wesselényi-Garay Andor, moderátor: Bazsányi Sándor

17.30 / PIM
La Phrase urbaine [A városi mondat] / beszélgetés / Jean-Christophe Bailly (F), Fáber Ágoston
Az író és filozófus Bailly régóta érdeklődik a város iránt: utazik, sétál, megfigyel, gondolkodik és ír, nem csak néz, hanem észrevesz, megtapasztal (hangokat, ritmust, szagokat, textúrákat). Utazásának mérföldkövei a kötetben összegyűjtött cikkek, előadások, elméleti esszék és történetek városról, építészetről, tájról. A művészettörténész, író, filozófussal Fáber Ágoston szociológus beszélget.

19.00 / PIM
Őrjítő ez a lakótelep / beszélgetés és felolvasás / Joanna Bator (PL), Dragomán György, Pálfi György, Tóth Krisztina, moderátor: Horváth Csaba
Mi a lakótelep? Egyforma házakban egyforma emberek falansztere vagy gyakorlatias megoldás az urbanizáció kérdéseire? Diktatúrák Patyomkin- faluja vagy a demokráciák asszimiláló telepei? A munkaerő kilövősilói vagy az Utánam, srácok idillje? Kieslowsky éppen a néhány évtizedre épített lakótelepen gondolkodik el a Tízparancsolat örök igazságán. A nagyvárosok szélére telepített kis városokat a mindenkori életformák mintatelepeinek építették, ám rövid idő elmúltával egyszerre mutatták a modern ember magányosságát és az előre tervezett életterek kudarcát. Tóth Krisztina, Joanna Bator, Dragomán György és Pálfi György gondolkodik el a lakótelepen, mint kulturális jelenségen.

21.00 / Kisüzem, 1077 Bp., Kis Diófa utca 2.
Némafilmzene /zenés filmklub, avagy filmkoncert / Boros Levente, László Balázs
Néma-, és elnémított filmek élő zenei kísérettel. A kép adott, a hang helyben születik.
A Kisüzem és a PIM közös programja

Nyitvatartási időben folyamatosan / Rombusz Terasz – Keszon Bár, 1092 Budapest, Ráday utca 10-12.
KESZON (B)IRODALOM / hanginstalláció, a PIM és a PLACCC Fesztivál közös programja

OFF programok:

Október 17. 17.00 / találkozó: a Keleti pályaudvar főbejáratával szemben, a Baross téren
4-es metró – az ajtók nyílnak / városi séta / a HOSSZÚLÉPÉS. JÁRUNK? programja

Október 17. 18.00 / Alexandra Pódium, 1055 Budapest, Nyugati tér 7.
Thomas Glavinic: A kamerás gyilkos / könyvbemutató / az Európa Kiadó programja az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával

Október 20. 18.00 / FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Bp., Petőfi Sándor utca 5.
Joanna Bator: Homokfelhő / könyvbemutató / A Lengyel Intézet Budapest és a Magvető Kiadó programja.

További információk: http://www.litera.hu