VI. Tisza-tavi Madaras Fesztivál

bubos_vocsokKiránduló családoktól a fanatikus madarászokig minden érdeklődőnek különleges programot kínál a hétvégén immár hatodik alkalommal megrendezendő Tisza-tavi Madaras Fesztivál.

Szombaton és vasárnap látványosságok egész sorát felvonultató seregszemlével éri el csúcspontját a Tisza-tavi “Madaras hónap” – mondta el Szabó Lajos, a rendezvény egyik szervezője. Az október ezen a vidéken egyet jelent az őszi madárvonulással, amely fajgazdagság és egyedszám tekintetében is ilyenkor teljesedik ki igazán. A Tisza-tó és a Hortobágy pihenő- és táplálkozóterületei kiemelt helyet foglalnak el a vándormadarak “térképén” – fogalmazott.

E természeti csoda főszereplői közé tartoznak a darvak, melyek költőhelyükről téli szállásuk felé tartva pihenni és erőt gyűjteni érkeznek a térségbe, hogy aztán az első komolyabb fagyok beálltával tovább repüljenek dél felé.

A nagy testű szárnyasok csapatai naplemente idején “húznak be” éjszakázóhelyeikre. E páratlan jelenség megfigyelését kínálja a Tisza-tó és a Hortobágy az októberi madármegfigyelő túrákkal, amelyek alkalmával az őszi puszta jellegzetes növény- és állatvilágát is avatott vezetők társaságában ismerhetik meg a résztvevők – tette hozzá Szabó Lajos.

A program “koronája” az immár hagyományos Tisza-tavi Madaras Fesztivál, amely a kiránduló családoktól a fanatikus madarászokig mindenkinek emlékezetes kikapcsolódást kínál.

Szombaton és vasárnap kora délelőttől késő délutánig játékos madármegfigyelő csónakos  túrák indulnak a Tisza-tavon. Eközben a poroszlói Ökocentrum körpanorámás kilátótornyából “madártávlatból” szemlélhetik a tájat a látogatók.

A szervező arról is szólt, hogy természetfotós bemutatóra, interaktív természetfotós délutánra, kormoránok és pelikánok látványetetésére, solymász bemutatóra, továbbá madaras játszóházra és kézműves foglalkozásra várnak kicsiket és nagyokat. A létesítmény szabadidőparkjában tematikus kézműves és kirakodóvásár fogadja a látogatókat.

Szabó Lajos kiemelkedő programként, egyben újdonságként említette a szombati természetfotós pályázatot, amely a National Geographic munkatársainak közreműködésével zajlik, és amelyet A Tisza-tó egy napja címmel hirdettek meg amatőr és profi fotósoknak.

Vasárnap hajnali madármegfigyelő programra, hálózásra és madárgyűrűzésre is invitálják a természet szerelmeseit – tette hozzá a szervező.

A Madaras Fesztivál programja percről percre:

10.00 – 16.00
50 perc időtartamú madármegfigyelő csónakos túrák a Tisza-tavon túravezetőkkel: a vállalkozó kedvűek speciális „madaras” játéklapon jelölhetik a megfigyelt madarakat, minden kitöltött játéklap ajándéksorsoláson vesz részt. A túrák a fenti időszakban minden egész órakor indulnak.

10.00 – 14.00
„A Tisza-tó madártávlatból” – távcső bemutató a Tisza-tavi Ökocentrum körpanorámás kilátótornyában, szakmai vezetéssel.

12.00 – 16.00
Természetfotós bemutató és interaktív természetfotós délután a főépület melletti dísz tó hídján.

10.00 – 17.00
Tematikus kézműves és kirakodó vásár az Ökocentrum szabadidőparkjában

10.00 – 16.00
„Madaras játszóház” és kézműves foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek

Egész nap
„Madarak a porondon” – kormoránok és pelikánok látványetetése, solymász bemutató

Október 19-én: „A Tisza-tó egy napja” fotópályázat
Természetfotók készítése négy témában október 19-én 10 órától 15 óráig
15 órától 17 óráig az elkészült felvételek szakmai előválogatása
17 órától 18:30-ig nyilvános zsürizés, értékelés a közönség bevonásával, eredményhirdetés
19:00 órától a legjobban sikerült fotók vetítése az Ökocentrum tornyára (slideshow)

Október 19-én a Tisza-tavi Ökocentrum hosszabbított nyitva tartással; 9 órától 19.30 óráig tart nyitva (pénztárak 18.30 órakor zárnak)

Speciális jegyár (a madármegfigyelő csónakos túrára is érvényes karszalag) 9 – 16 óra közötti belépéssel 1890 Ft/fő (6 és 18 éves kor közötti gyermekeknek 1590 Ft/fő)
16 óra és 18:30 óra közötti belépés az Ökocentrumba: 800 Ft/fő

Október 20-án: hajnali madármegfigyelő program – hálózás, madárgyűrűzés

A Madaras Fesztivál alkalmából a poroszlói éttermekben speciális ételekkel, többek között madaras ételekből készült menüsorral vagy különböző kedvezményekkel kedveskednek.

A programsorozat kapcsán (az adott hétvégéken) az idelátogató vendégek kedvezményes szállásajánlatok közül válogathatnak.

Forrás: MTI,  www.tiszataviokocentrum.hu, fesztikorkep.com
fotó: legjobb.network.hu