Városünnep az uniós csatlakozás tizedik évfordulója jegyében Rudabányán

Városünnepet tartanak a hétvégén Rudabányán Magyarország európai uniós csatlakozásának tizedik évfordulója jegyében, az esemény részeként rendezik meg a Borsod megyei település és testvérvárosai harmadik találkozóját – közölte a rendezvény szóvivője.

Vályi Zsolt elmondta, az Európa a polgárokért elnevezésű uniós program támogatásával háromnapos rendezvénysorozatot tartanak, amelynek egyik állomása a rudabányai környezethez kapcsolódik: az ásványgyűjtő fesztivál.

Emellett a rudabányai szabadidőparkban találkoznak Rudabánya és testvérvárosai, az erdélyi Borszék és a szlovákiai Dobsina képviselői; „az ízek, a dalok és a táncok is egymásra találnak”.

A kulturális programokkal párhuzamosan vetélkedőt rendeznek 13-17 éves fiataloknak az Európai Unió intézményrendszeréről. Ehhez segítséget nyújthat az a vándorkiállítás, amely a helyi bányászattörténeti múzeumban tekinthető meg. Rudabánya, Borszék és Dobsina egy-egy prezentációval színesített előadásban bemutatja az EU-forrásokból megvalósult helyi fejlesztéseit is. (MTI)