Uránia Nemzeti Filmszínház: népszerű operák és balettek a Metropolitanből

hattyúk_tavaA New York-i Metropolitan Operából sugározott előadások felvételeivel várja június végétől az operabarátokat az Uránia Nemzeti Filmszínház. A balett szerelmesei a szentpétervári Mariinszkij Színház és a londoni Királyi Operaház válogatott előadásait láthatják a nyár folyamán.

A nyári válogatásban Bizet Carmenje június 19-én és szeptember 22-én is műsorra kerül, Elina Garancával, Roberto Alagnával és Mariusz Kwieciennel a főszerepekben – közölte az Uránia munkatársa, Zsarnai Gábor.

A 200 éve született Giuseppe Verdi két műve is szerepel a válogatásban, június 26-án látható A trubadúr, július 24-én pedig a Traviata. Rossinitől szintén két alkotás szerepel a programban, július 10-én hat neves tenor társaságában énekli Renée Fleming az Armida címszerepét, amelyet a rendező Mary Zimmerman „eltemetett gyöngyszemnek, igazi kincsesládának” nevezett.

Augusztus 7-én és szeptember 14-én  A sevillai borbély lesz műsoron, a bel canto koronázatlan királyával és királynőjével, Juan Diego Flórezzel és Joyce DiDonatoval a főszerepekben.

Puccini Turandotja augusztus 21-én látható, a címszerepet a minszki születésű Maria Gulegina alakítja, aki az elmúlt két évtizedben a világ legrangosabb operaházaiban énekelte Verdi és Puccini operáinak főszerepeit.

A balettválogatásban szereplő négy alkotásból hármat 3D technológiával rögzítettek. A sorozat június 30-án Csajkovszkij Hattyúk tava című klasszikusával kezdődik, amely ezúttal nem egy színpadi előadás felvételeként, hanem balettfilmként kerül a közönség elé. A szentpétervári Mariinszkij Balett produkciójában a táncosok a színház különböző helyiségeiben táncolják el a történetet.

Ezután július 21-én Adolphe Adam klasszikusa, a Giselle következik, a produkció a világ legelső 3D technológiával rögzített balettje volt, 2011-ben készült a felvétel. Augusztus 18-án a Csajkovszkij „örökzöld”, A diótörő kerül műsorra, szintén háromdimenziós változatban.

A balettválogatást egy modern produkció zárja, szeptember 22-én Lewis Carrol regénye, az Alice Csodaországban történetének rendkívül látványos balett-feldolgozását Joby Talbot zeneszerző dallamaira, Christopher Wheeldon koreográfiájával. (MTI)