Textil+ – A 4. Textilművészeti Triennálé anyagából válogatott kiállítás

A Szombathelyen tavaly megtartott 4. Textilművészeti Triennále válogatott magyar anyagából, 127 alkotásból nyílik kiállítás csütörtökön az Iparművészeti Múzeumban, ahol átadják Az év textilművésze elismerést is.
A Textil+ nevű pályázati téma köré csoportosított válogatott munkákat a múzeum reprezentatív földszinti terében állítják ki. A textil után tett plusz jel a textil gyarapítását, bővítését, valamivel való összekapcsolását vetíti előre. A falitextil szálai közé ugyanis drótot, cementet, követ, üveggolyót, apró ruhacsipeszt, kagylót, merített papírt szőttek bele, de söröskupakokból is kiállítanak falikárpitot.

Az előző triennálén elmaradt az Év textilművésze kitüntetés átadása, ezért most visszamenőleg, 2009-től osztják ki a díjakat:
abban az évben Kecskés Ágnes, 2010-ben Pápai Lívia, 2011-ben Ruttka Andrea és 2012-ben Kovács Péter textilművész érdemelte ki a díjat – mondta el az MTI-nek Erdős Lilla a budapesti kiállítás kurátora.

A Szombathelyi Képtár, amely a magyar textilművészeti munkák őrzője, 1970-től 2000-ig biennále, majd 2003-tól triennále keretén belül állította ki a magyar és a nemzetközi textilművészek munkáit, három textilt adott kölcsön a tárlatra, olyanokat amelyeket a képtár megvásárolt. Cebula Anna, a képtár igazgatója, a textilgyűjtemény vezetője elmondta az MTI-nek, hogy Kecskés Ágnes Síremlék Bódy Irénnek című textiljéről valamint Sütő Éva és Tamuly Renáta minitextiljéről van szó.

Az Iparművészeti Múzeum és a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kiállításán 112 művész 127 alkotásán túl látható lesz a Magyar Kárpitművészek Egyesülete 26 művészének közös, Duna-Limes című munkája. Ez a mű 2011-ben a magyar EU-s elnökség idején, a Duna Stratégiához kapcsolódva készült és tavaly a triennálén mutatkozott be először. A Duna-Limes hagyományos kárpittechnikával készült alkotás, a kékeszöldes faktúrájú nagyméretű gobelinen arany színnel szőtték a folyót.

Az Iparművészeti Múzeum kiállításán olyan ismert nevek alkotásai szerepelnek, mint Ardai Ildikó, Nagy Judit, Hager Ritta, Bein Klára, Balogh Edit, Ruttka Andrea, Harmati Hedvig, Polgár Csaba és Hauser Beáta.

A kiállításon a 2012-es triennále 12 díjazott munkáját is bemutatják. A tárlat 2014. február 2-ig lesz látható.

A szombathelyi 4. Textilművészeti Triennálé pályázati témája a Textil+ volt, mely kategóriánkénti minimális megkötéssel szabad kezet adott a 2012-es évben pályázó művészeknek alkotásaik elkészítésére. A téma – 42 évvel az első szombathelyi textilbiennálé megrendezése után – ismét a megújulás, az útkeresés sürgető igényét fogalmazta meg.

Wehner Tibor a pályázati kiírás útmutatójában a következőképpen fogalmazott: „csak meg kell lelni, hogy a hagyományos és progresszív (még létező és az egykori) textil autentikus módon és meggyőzőn, magával ragadón mivel kapcsolódhat össze, hogyan ötvöződhet új minőséggé, s hogyan teremthet mindeddig ismeretlen összefüggésekben szellemi és formai szintézist. Miként tükröztetheti a kor megdöbbentő szépségeit és lebilincselő rútságait, miként képezheti le magától értetődő abszurditásait.”

A textilművészet a 20. században eltávolodott a hagyományos keretektől, a természetes alapanyagoktól, a tradicionális felhasználástól és formavilágtól. Éppen ezért a hagyomány és az újítás, a használhatóság és az önkifejezés, a különböző anyagok és technikák ötvözése, azok megfelelő kombinációjának, arányának megtalálása igen izgalmas feladat. A téma nyitott. A textilhez bármi hozzárendelhető vagy bárhogyan értelmezhető, még textil sem kell feltétlenül hozzá. A kiállított alkotások a textil helyét keresik felgyorsult, értékvesztett világunkban, feszegetik a határokat, a kísérletező kedvről, a véleményalkotásról és a megszólalni vágyásról vallanak. Gyönyörködtetnek, elgondolkodtatnak, megmutatnak, újrafelhasználnak, játékra hívnak, szembeállítanak, leképeznek, átírnak, emléket állítanak, átlényegítenek.

MTI / imm.hu