Ismét lesz Hegyalja Fesztivál!

Egy év szünet után 2015-ben újra megtartják a Hegyalja Fesztivált. A rendezvény várhatóan július 16. és 19. között lesz a korábbi, Tisza-parti helyszínen – írja a hegyalja.info.

Nem várt károkat okozott a Hegyalja Fesztivál idei kiesése az idegenforgalomból élőknek Tokajban. A hivatalosan ugyan négynapos rendezvény legalább egy hetes, magas számú vendégforgalmat jelentett a szállásadóknak, a városban ilyenkor már hónapokkal előre foglalt volt minden szálláshely.

Nemcsak a szállásadók jártak jól azonban a fesztivállal, a vendéglátósok és kereskedők közül is sokan „visszasírják” azt az egy hetet, amit a Hegyalja vitt a városnak.

A buli ebben az évben ünnepelte volna tizenötödik születésnapját, a szervezők tavaly karácsonykor még ingyenesnek hirdették. Több hónapos hallgatás után azonban tavasz elején azt közölték, hogy „a területen folytatott és tervezett munkálatok következtében az idei Hegy’ elmarad.”

Munkálatok valójában nem történtek ott azóta sem, az elmaradás okáról pedig Májer János, Tokaj előző polgármestere azt mondta, hogy az állami támogatás hiánya miatt nem rendezik meg a fesztivált. Helyette a városban akkor még egy olyan programsorozat szervezéséről szóltak, ami ellensúlyozná a kieső bevételek egy részét, de az sem valósult meg. A Facebookon egy közösség Alternatív Hegyalja 2014 néven egy kicsi, de jó hangulatú rendezvényre várta az embereket, a program azonban ebben az esetben is elmaradt.

Az egykori Hegyalja Fesztivál –ha marad egyáltalán ez a neve- újjászervezéséről csütörtökön, a tokaji önkormányzat ülésén beszéltek a képviselők. Posta György polgármester azt mondta, hogy a leendő szervezők már felvették a kapcsolatot Rakamazzal (hivatalosan a szabolcsi városhoz tartozik a fesztiválnak otthont adó terület) és az előkészületek is nagy erőkkel zajlanak. Állítólag az új(?) szervezők rendelkeznek a megfelelő anyagi háttérrel, a rendezvényt pedig más alapokon szervezve nemzetközivé tennék. A fesztiválra korábban 80 ezren látogattak el, bár ez a szám sokak szerint a vége felé már valamelyest csökkent.

Úgy tudjuk, hogy fesztivál időpontja is a szokott helyen, július közepén (július 16-19) lesz. Ettől egyébként csak egy alkalommal, két éve tértek el és június végén tartották a rendezvényt. A szervezők akkor a nemzetközi fellépők nyári turnéira hivatkoztak, ám egyértelmű volt, hogy a július elsejével életbe lépő dohányárusítási szigorítások miatt hozták előre a programot. Az egyik fő támogató ugyanis egy dohánygyár volt.

Tokajban most az önkormányzat is segíti az újraéledő Hegyalja Fesztivált, az egyik önkormányzati képviselő javaslatára pedig munkacsoportot állítanak fel, hogy színvonalas és zökkenőmentes fesztivál élessze újra a tizenhat éves hagyományt.

hegyalja.info