Szombaton: a táncház napja

seboegyuttesSzombaton második alkalommal rendezik meg a táncház napját a budapesti Liszt Ferenc téren a táncházmozgalom elindulására emlékezve. Mint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója az MTI-nek elmondta, sok jó esemény keretezi a táncházmozgalmat, ezek egyike a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató műsor, amelyet szintén második alkalommal hirdettek meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) együtt.

“A tavasz az újjászületés időszaka, 41 évvel ezelőtt is ezen a téren, az Írók boltjában indult el a táncházmozgalom, erre emlékeztünk tavaly és emlékezünk idén” – fogalmazott az MTI-nek Kelemen László a táncház napjával kapcsolatban.

Felidézte, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválon nagy siker volt az Országos Táncháztalálkozó, két könyv – Halmos Béláé és Jávorszky Béláé – jelent meg a táncház történetéről, emellett a hétfőn befejeződő Budapesti Táncfesztiválon is jelen volt a néptánc.

“Szerencsés, hogy a táncház napját is meghirdethettük, örömünkre sok civil kezdeményezés, öntevékeny kör csatlakozik hozzá. A felívelés tisztán látszik, az UNESCO a hagyományok átörökítésének legjobb modelljeként vette föl a táncház-mozgalmat a szellemi világörökségi listára. Tavaly, az első Fölszállott a páva seregszemle láttán szinte az egész Kárpát-medence döbbent rá: +jé, milyen értékeink vannak!+ Létezik egy fiatal réteg, amelyik önzetlenül, kedvtelésből nem egyszerűen életben tartja, éli a sokszor temetett táncházmozgalmat” – emelte ki Kelemen László.

Az MTVA és a Duna Televízió Zrt., valamint a Hagyományok Háza – szakmai partnereivel, a Martin György Néptáncszövetséggel és a Táncház Egyesülettel közösen – másodszor hirdette meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt, amelyre május 12-ig lehet jelentkezni.

“Bíztatok mindenkit, jelentkezzen erre a nagy seregszemlére, hogy meg tudjuk mutatni az ország nyilvánosságának, a Duna World jóvoltából pedig a világ magyarságának ezt a kincset. Az előző vetélkedő alatt csaknem 30 országból kaptunk SMS-eket” – hangsúlyozta a Hagyományok Háza főigazgatója.

Beszámolt arról, hogy május 12-ig várják a nevezéseket, ezt követően a Kárpát-medencében nyolc helyszínen – Észak- és Dél- Dunántúlon, Dél-Alföldön, Észak- és Közép-Magyarországon, Közép-Erdélyben, Székelyföldön és Budapesten – rendezik meg a selejtezőket. Mivel arra számítanak, hogy tavalyi kétezres létszámnál is többen jelentkeznek, a selejtezők kétnaposak lesznek és várhatóan őszig eltartanak.

“Október végén határozhatjuk meg a hogyan továbbot. Tavaly még többeknek voltak fenntartásaik, olyan Facebook oldalt is láttam, hogy +népi megasztár+. Nos, nem lett az, hanem színvonalas műsorfolyam keletkezett” – fogalmazott Kelemen László, aki szerint ez egy minden fél számára győztes játszma volt, a közönség gyönyörködhetett a zenében, táncban, a résztvevők számára pedig “jó mulatság, férfimunka” volt.

“A zsibongóban tapasztalt hangulatnak örültem legjobban, egymást bíztatva és segítve készültek a fiatalok a színre lépésre. A Kárpát-medencében a nyerő pozíciótól elszoktunk, a páva számomra a pozitív példa volt és hiszem, hogy a második seregszemle is ezt a szellemiséget sugározza” – mondta Kelemen László.