Palonai Magyar Bálintra emlékezik a Szigligeti Várfesztivál

palonaimagyarbA Szigligeten született végvári kapitányra, kora egyik legismertebb törökverő vitézére, Palonai Magyar Bálintra emlékezve rendezik meg pünkösdkor a Szigligeti Várfesztivált.

Palonai Magyar Bálint halálának 440. évfordulója van idén; a hős születésének pontos dátuma nem ismert.

A Szigligeti Várfesztivál szombaton a várvédő méltatásával kezdődik és török- magyar ütközettel folytatódik a vár alatti réten; este a Balkán Fanatik koncertezik.

Vasárnap a Hollóének Hungarica Régizenei együttes műsorát a Pegazus Színház: A kiskakas gyémánt félkrajcárja című előadása követi.

Bemutatkoznak szigligeti vitézek is, amit apródavatás, majd Béke Csaba műsora követ a végvárakról. A Hunting Baráti Kör íjász bemutatót tart, és lesz solymászbemutató is.

Hétfőn az I. András király Lovagrend fegyver és harcászati bemutatója, a Magyar népmeseszínház: Mátyás király születése napja című mesejátéka szerepel a programban, és fellép a Kinizsi Néptánc együttes és Musical Színpad társulata is.

A Szigligeti vitézek délután mutatják be fegyvereiket és harci tudományukat, majd apródavatással zárul a fesztivál. (MTI)