A bevándorlók beilleszkedését segítő rendezvény a Millenárison

köztünk_élnekA bevándorlók beilleszkedését célzó és a más kultúrákból érkezők elfogadását segítő programot rendeznek a hét végén a Millenárison.

A Köztünk élnek. Ismered őket? címet viselő esemény helyszíne a park D épülete lesz.

Egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon az elmúlt évekhez képest nőtt a nyíltan idegenellenesek aránya, ezzel párhuzamosan csökkent azoké, akik mérlegelnék, hogy milyen nemzetiségű menedékkérőt engedjenek a hatóságok az országba. A térségben ennek alapján Magyarország lett az egyik legelutasítóbb állam. A különböző kultúrák bemutatásával ezen az arányon szeretne változtatni a hét végi kulturális esemény.

A látogatóknak lehetőségük lesz megismerkedni különböző országokból érkező bevándorlókkal és kultúrájukkal: sor kerül egyebek mellett kerekasztal-beszélgetésekre, színházi előadásokra, lesznek filmvetítések és interaktív divatbemutatók. A gasztronómia kedvelői megismerkedhetnek Afrika, Ázsia, Kína, valamint a karibi térség ételkülönlegességeivel, lehetőség lesz a különböző népi táncok elsajátítására, és különleges sportokkal is megismerkedhetnek a helyszínre látogatók.

Gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a különböző népekre jellemző hangszereket, kézműveskedhetnek, a legkisebbeknek pedig idegen nyelvű meseolvasással és izgalmas játékokkal készülnek a szervezők.

A KSH adatai szerint a Magyarországon tartózkodó bevándorlók száma hét év alatt 19 ezer főről csaknem 35 ezer főre emelkedett. Többségük tanulási céllal érkezik Magyarországra, így végzettségük lehetővé tenné a munkaerőpiaci integrációt, a társadalmi előítéletek azonban megakadályozzák ezt, és nem tudnak részt venni a gazdasági, a társadalmi és a kulturális életben.

Az Európán kívülről érkező bevándorlókról a magyar társadalom többsége csak felszínes tudással rendelkezik, ennek oka lehet a kultúrák közötti nem megfelelő párbeszéd, az ismeretlentől való félelem, valamint az, hogy kevés olyan program van, ahol a migránsok és a magyarok megismerhetnék egymás kultúráját.

Ezen igyekszik változtatni a RendezvényParádé Kft. és az Afrikáért Alapítvány szervezésében megvalósuló esemény az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával. (MTI)