Nyílzápor: hagyományőrző íjásztalálkozó Ópusztaszeren

A Kárpát-medence minden szegletéből több ezer vendég érkezik a hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a hagyományőrző íjásztalálkozóra, a Nyílzáporra, hogy megemlékezzen a dicsőséges pozsonyi csatáról és méltó módon tisztelegjen honalapító Árpád vezér előtt – közölte Kodácz Csengele, az intézmény sajtóreferense.

Az emlékpark több mint ötven hektáros területén lépten-nyomon különleges meglepetések – kiállítások, kulturális programok, kézműves foglalkozások, lovas- és hadi bemutatók – várják a látogatókat.

Pénteken a látogatók részesei lehetnek a 10. századi hadi táborok építésének, és késő délután láthatják a csatajelenet főpróbáját.

Szombaton és vasárnap ki-ki hétpróbás íjászvetélkedésen is megmutathatja, hogyan bánik a honfoglaló magyarok legendás fegyverével. Akik minden próbán megfelelnek, azok megkapják a „Hétpróbás Szeri Íjász” megtisztelő címet.

Szombaton a délelőtti és a kora délutáni avar és hun hadi bemutató után kezdenek el gyülekezni a lovas és gyalogos hagyományőrzők, hogy előadják a világ legnagyobb történelmi íjász együttlövését. Idén a nyugati had szekerekkel vonul be az emlékpark melletti csatatérre, és ezekből alakít ki tábort. A zárt hadrendben felsorakozó íjászok a pajzsfalak mögé bújó nyugati vitézekre lőnek majd speciális nyílvesszőikkel.

Vasárnap folytatódnak a kulturális programok, a lovasbemutatók, egész nap jönnek-mennek az elmaradhatatlan gólyalábasok, csepűrágók, mutatványosok és vándormuzsikusok, délután pedig az Ifjak nyílzáporán a legfiatalabb fegyverforgatók adják elő a csatajelenetet.

Ezerszázhét éve, 907-ben Gyermek Lajos keleti frank király parancsára hatalmas bajor, sváb haderő vonult fel a magyarok ellen. A legendárium szerint százezren lehettek, de a mértékadó becslések szerint is többszörös túlerőben voltak a magyarokkal szemben. A kisebb magyar lovascsapatok már a határvidéken, a gyepükön is meg-megtámadták a bajor csapatokat, ezzel lassítva felvonulásokat a Duna két partján. A végső összecsapásra a mai Pozsony közelében került sor. A csata pontos menetéről keveset tudni, de a magyarok fölényes győzelmet arattak a túlerőben lévő ellenség fölött, a legenda szerint azonban súlyos árat fizettek érte, Árpád fejedelem halálos sebet kapott itt. (MTI)