Múzeumok éjszakája: hintó, Dottó és Cadillac is várja a keszthelyi látogatókat

Városnéző kisvonattal szinte az összes keszthelyi múzeum és nyilvános magángyűjtemény megtekinthető szombaton, a Múzeumok éjszakája keretében, a látogatók a hintótól a Dottón át a Cadillac-ig számos közlekedési eszközzel is találkozhatnak.

A város művelődési központja India varázslatos világát idézi meg egy kiállítás, a gasztronómia, a jóga, a meditáció és a tánc jóvoltából. A Balatoni Múzeum nosztalgiázni hívja az érdeklődőket az Így éltünk a ’70-es években címmel nyíló kiállítással, korabeli fotókkal és filmekkel, de Hobó önálló estje és éjszakai retró diszkó is a program része.

A Festetics-kastély összes kiállítása és gyűjteménye, a hintómúzeum, a pálmaház, a vadászati és a modellvasút-kiállítás is fogad látogatókat szombat éjjel, amikor zenei csemegeként a Boombatucada dobosai, illetve Denis Biancucci és Domenico Menini előadásában örökzöld olasz slágerek is kikapcsolódást kínálnak. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely élménygazdasága állatsimogatóval és veterán traktorok indításával csábítja az érdeklődőket.

A számos keszthelyi magángyűjtemény közül a Rádió és Televízió Múzeum, a Népviseletes Babamúzeum, a Történelmi Panoptikum, Csigaparlament, a Játékmúzeum, a Nosztalgia- és Giccsmúzeum, valamint az Erotikus Panoptikum is nyitva áll, a Múzeum Zoo pedig az egzotikus hüllő- és rovarkiállítás mellett akár éjszakai lepkészésre is lehetőséget kínál.

A Szendrey Júlia-emlékszobában a névadó meséit és Andersen-mesefordításait olvassák fel, a Kályhák Házában pedig a kályhacsempe préselését próbálhatják ki a látogatók. Idén először a Cadillac Múzeum is részt vesz a programsorozatban, az elmúlt száz év autócsodái mellett márkatörténetről és más érdekességekről is informálódhat a közönség.

Ezen a hétvégén a Belvárosi Kereskedők Egyesülete A bor összehoz Keszthelyen címmel háromnapos belvárosi borfesztivált is rendez, így szombat éjszakára a kulturális kikapcsolódás mellé borászati, gasztronómiai programot is kínálnak a járókelőknek. Keszthelyen egy közös jeggyel és ingyenes városnéző kisvonattal minden múzeumi helyszín elérhető lesz szombat éjszaka. (MTI)