Múzeumok éjszakája: fotókiállítás a holokauszt túlélőiről a Nemzeti Múzeumban

A folytonosságot és a továbbélést hangsúlyozzák Aliza Auerbach izraeli fotográfus holokauszttúlélőkről készített képei, amelyekből szombaton, a Múzeumok éjszakáján nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).

A Túlélők/Survivors című tárlat olyan embereket mutat be, akik túlélték a vészkorszakot, majd a sokféle tapasztalattal a hátuk mögött, a világ különböző tájairől érkezve – Németország, Hollandia, Magyarország, Szovjetunió, Tunézia –  Izraelben alapítottak családot. A fotográfus a portrék mellett családi képeket is készített, valamint megörökítette azokat a tárgyakat, amelyeket a túlélők meg tudtak menteni és magukkal vinni, legyen ez akár egy összeaszott citrom vagy egy textildarab. Aliza Auerbach emellett összegyűjtötte mindazokat a visszaemlékezéseket és történeteket is, amelyek a holokauszt időszakára és a túlélők ezt követő életére vonatkozik – mondta el Fisli Éva, a tárlat magyarországi kurátora.

Mint rámutatott, az október 21-ig látogatható, 40 fotót felvonultató kiállítás nem a holokauszt traumáját, hanem a folytonosságot és a továbbélést hangsúlyozza. Azt, hogy a túlélők hogyan alapítottak családot, és ezek a generációk miként veszik körül az időseket. A képek szoros összefüggésben vannak egymással és mellettük olvashatók a túlélők történetei is. A tárlat alapjául a Túlélők című, 2012-ben megjelent könyv szolgált.

A kiállítást szombaton Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete nyitja meg, köszöntőt mond Csorba László, az MNM főigazgatója, fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az MNM ezzel a kiállítással kapcsolódik a Közép-Európai Egyetem Open Society Archives (OSA) Csillagos házak programjához. Az OSA megemlékezései közt ez a dátum szimbolikus, mivel 70 évvel ezelőtt, 1944. június 21-én kellett a zsidóknak nyilvánított budapesti lakosoknak a csillagos házakba költözniük, amelyekből mára 1600 maradt fenn.

Aliza Auerbach Izraelben született, és a Jeruzsálemi Héber Egyetemen folytatott filozófiai és bibliaismereti tanulmányokat. Kezdetben nemzetközi filmes produkciók számára készített állóképeket, később áttért a fotózsurnalizmusra. Művei megtalálhatók az Izraeli Múzeum, a Tel-avivi Múzeum, az Ein-Harod Múzeum, az Izraeli Művészet Múzeuma, a Museum on the Seam, valamint a Tel-Chai Fotográfiai Múzeum gyűjteményeiben és számos magángyűjtőnél világszerte. (MTI)