Mexikói művészek komolyzenei koncertje Budapesten

mexiko-web-4-3Két ismert mexikói muzsikus, Viktória Horti Pásztor magyar születésű hegedűművész és María Teresa Frenk zongoraművész két koncertet ad Budapesten, csütörtökön a Nádor teremben, kedden a Fuga Budapesti Építészeti Központban. Leonardo Coral zeneszerző egyik darabjának pedig az ősbemutatóját tartják Budapesten.

Viktória Horti Pásztor Pásztón született, a Szegedi Konzervatóriumban kezdte meg zenei tanulmányait, később Weimarban tanult Ruha István hegedűművésznél. A Liszt Ferenc Zeneakadémián 1981-ben szerzett diplomát hegedű szakon. Még abban az évben a Mexikóvárosi Filharmonikus Zenekar tagja lett. Több nemzetközi zenei fesztiválon és fórumon vett részt. Jelenleg a mexikóvárosi zeneművészeti egyetemen a posztgraduális képzést vezeti.

María Teresa Frenk zongoraművész Mexikóvárosban született, tanulmányait is ott végezte. Három országos zongoraversenyen ért el első helyezést. Ösztöndíjas volt a berlini művészeti akadémián, most zongorát és kamarazenét tanít a nemzeti konzervatóriumban, és tagja a Conciertistas de Bellas Artes együttesnek.

Ők ketten mutatják be Leonardo Coral zeneszerző Szonáta zongorára és hegedűre című művét, amelyet először a magyar közönség hallhat. A komponista, aki részt vesz darabja ősbemutatóján Budapesten, Mexikóvárosban született, Federico Ibarra tanítványa volt a nemzeti konzervatóriumban. Kilencven kamarazenei és szimfonikus mű szerzője. Darabjait többek között bemutatták Kanadában, Kínában, Spanyolországban, Japánban és Svájcban.

A programban többek között Manuel María Ponce (1882-1948) zeneszerző hegedű-zongora darabjait hallhatják az érdeklődők. Poncét szoros barátság fűzte Andrés Segovia gitárművészhez és több darabot írt neki. Magyarországon főleg a gitárra írt, a mexikói folklór ihlette műveiről ismerik. Hilda Paredes Londonban élő kortárs mexikói zeneszerző művei is szerepelnek a koncerteken.

A művészeket mindkét fellépésen Isabel Barbara Téllez Rosete mexikói nagykövet mutatja be. A nagykövetség szervezte hangversenyekre a belépés ingyenes. (MTI)