Folklórfesztivál a veszprémi várban, történelmi játékok a Szaléziánumban

palyabeaA veszprémi várban folklórfesztivál, az Érsekségi Turisztikai Központban, a Szaléziánumban történelmi játékok, a Laczkó Dezső Múzeumban népművészeti programok várják az érdeklődőket az államalapítás ünnepén.A foklórfesztivál augusztus 19-én kezdődik a veszprémi várban a Szentháromság téren a Téka együttes koncertjével, majd néptáncgála következik. A táncmestereket a Dűvő zenekar kíséri, a házigazda a Veszprém-Bakony Táncegyüttes lesz. Este a Kaláka zenekar koncertjével zárul az első nap a várban.

Aznap az Óváros téren a Makám együttes ad délután családi koncertet, majd a Cimbaliband lép fel. Fél hatkor a Kolompos együttes zenél, a programot gyermektáncház színesíti.

Este hétkor Szabó Balázs dalszerző-énekes, multiinstrumentalista, bábszínész és mesemondó műsora, később Bognár Szilvia és az etNoé, majd Balogh Kálmán és barátai szórakoztatják a közönséget.

Augusztus 20-án a Szentháromság téren Csintekeringő címmel Bognár Szilvia gyerekprogramjával folytatódik a folklórfesztivál, a délután folyamán koncertet ad Szalóki Ági, Palya Bea, valamint a Muzsikás együttes.

Aznap az Óváros téren kettőkor a Muzsikás gyermektáncházat indít, lesz népi mesemondás, fellép ifj. Csoóri Sándor és a Vonograf, a Magyarpalatkai Banda, a Rendhagyó Prímástalálkozó résztvevői, valamint Szalonna és Bandája.

Augusztus 20-án háromnegyed tízkor a várban megemlékezés lesz Szent István és Gizella szobránál, majd ünnepi szentmise kezdődik a magyar népért a Szent Mihály-bazilikában; az új kenyeret megáldja és szétosztja: Márfi Gyula érsek.

A Szaléziánumban aznap 15 és 19 óra között Volt egyszer egy király címmel rendeznek családi programokat: tudáspróba, címerkészítés, kötélverés, palástkészítés és történelmi játék várja a családokat.

Augusztus 20-án a Laczkó Dezső Múzeumban huszárbemutató, kiállítás, kézműves bemutató és játszóház, valamint népzene várja az ünneplőket.

mti / fotó: stylemagazin.hu