Márton-napi újboráldás a paksi Sárgödör téren

paks_sargodor_rw_208Felszentelik a paksi borászok és szőlészek most elkészült zászlaját is a Márton-napi újboráldáson, amelyet szombaton immár 11. alkalommal rendeznek meg a Sárgödör téren.

A borhoz, szőlőhöz kapcsolódó rendezvények állandó helyszínén, a Sárgödör téren felállítandó sátorban fúvószenekar csalogatójával kezdődik az idei újboráldás Pakson.

A rendezvényen Kovács Gábor és Orbán György irodalmi összeállítással, a szekszárdi Bartina zenekar pedig népzenei programmal lesz jelen. Az eseményre, amelyet a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete a város önkormányzatával közösen szervez, Pasi Tuominen finn nagykövetet is várják.

A városi program keretében ezúttal nemcsak az idei borokat áldják meg a történelmi egyházak képviselői, hanem zászlót is szentelnek.

Kováts Balázs, a Paksi Borbarát Klub tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy a zászlót a borászat, szőlészet területén érdekelt szervezetek, azaz a Paksi Borbarát Klub, a Paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete, a Paksi Hegyközség, a Paksi Bordámák és a Gastroblues Fesztivál szervezői készíttették.

Pakson évszázadokra nyúlik vissza a szőlészet, borászat hagyománya, az utóbbi évtizedekben pedig több, a kulturált borfogyasztást, a paksi borok népszerűsítését képviselő civil szervezet jött létre – tette hozzá Kováts Balázs.

A lobogó alapszíne a paksi siller bor színe, rajta a Duna a paksi dombokkal, a kereszténységet jelképező kettős kereszt, amelyre szőlőindák futnak fel, alatta latinul és magyarul a következő felirat: „Békében virulnak a szőlődombok” – részletezte a borbarát klub tiszteletbeli elnöke.

A felszentelt zászlót november 10-én, vasárnap ünnepélyesen elhelyezik a római katolikus Jézus Szíve nagytemplomban. (MTI)