Magyar kutatók mutatják be eredményeiket a Felfedezők Napján

felfedezők_napjaElső ízben ismerheti meg a közönség a tudományos expedíciók kulisszatitkait a Felfedezők Napján, május 11-én a Millenáris Parkban, ahol magyar szakemberek számolnak be eredményeikről, a terepi kutatás világáról színes előadások, látványos bemutatók és mini kiállítások segítségével.

“Az ismeretterjesztés napjainkban méltatlanul háttérbe szorult, a magyar kutatók tudományos eredményeivel szinte alig találkozhat a közönség, pedig munkájuk nem öncélú teljesítménytúra, hiszen kézzelfogható társadalmi és gazdasági haszna van. Rendezvényünkön a magyar tudományos kutatók fontos munkájára szeretnénk felhívni az emberek figyelmét” – mondta az eseményről Heiling Zsolt, a Magyar Földrajzi Társaság ügyvivője.

A társaság és a Földgömb magazin közös szervezésében megvalósuló eseményen a lap számos szerzőjével is találkozhat a közönség, akik szintén beszámolnak tudományos munkájukról.

A nap számos érdekes programja között például 3D-s vetítésen pillanthatnak bele a földalatti expedíciók világába a látogatók, a Himalája távoli vidékén nyomon követhetik Kőrösi Csoma Sándor egykori lakhelyének megmentését, vagy ellátogathatnak Afrikába Teleki Sámuel nyomában, a Magyar Afrika Expedícióval. Nem marad ki a programból a Föld legmagasabb vulkánja, az Antarktisz jégvilága, Brazília rovarkülönlegességei és a dinoszauruszok kutatása sem.

A program “főszereplőjének”, a Mars-kutatásnak külön előadássorozatot szentelnek a szervezők.

A gyerekeket is számos érdekes programmal várják, egyebek mellett homokmandalát és dinoszaurusz csontot is készíthetnek a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Földrajzi Múzeum pedagógusai segítségével. Nemcsak a kicsiket, de a vállalkozó szellemű felnőtteket is vetélkedőre invitálják, akik számos expedíciós feladat teljesítése mellett egy Mars-szonda leszállását is irányíthatják.

Az esemény egyik különlegessége, hogy a helyszínről 15 órakor indul útnak egy 18 000 kilométeres túrára a Közép-Ázsia Expedíció. A csapatot alkotó geográfus, biológus és etnográfus szakemberek nagy felfedezők – Vámbéry Ármin, gróf Almásy György, Prinz Gyula, Déchy Mór, Szentkatolnai Bálint Gábor, Berzenczey László és gróf Zichy Jenő – nyomán járva vizsgálják azt, milyen változások mentek végbe az általuk kutatott helyszíneken az elmúlt évszázadokban, egészen Kirgizisztánig haladva.

“Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a kutató-expedíciók fontosságára, valamint az expedíciók tudományos gyökereire. Kedvet és érdeklődést szeretnénk ébreszteni a jövő generációjában a tudományos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát” – emelte ki Heiling Zsolt.

Az eseményen először adja át A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány által alapított Magyar Felfedezők Nagydíját az elmúlt évek legkiemelkedőbb magyar terepi felfedezőjének Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a rendezvény fővédnöke. (MTI)