Latin világslágerek a Ligetben

vajdahunyadvar_koncert1A Mendelssohn Kamarazenekar latin világslágerekből álló összeállítása az idei városligeti Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál újdonsága. A nyolc koncertből álló sorozat július 11-én kezdődik, az utolsó műsort augusztus 8-án a 100 Tagú Cigányzenekar adja.

„Anyagi megfontolásokból az idén eggyel kevesebb koncertet rendezünk, kerületi, fővárosi vagy állami támogatás híján ugyanis kizárólag a jegybevételekből kell a fesztivált fenntartanunk” – mutatott rá közleményében a szervező Musica Hermina Alapítvány nevében Bálint Gábor koncertrendező. Megjegyezte: nyolc év után idén a jegyárak mintegy 10 százalékos emelésére kényszerültek. Jó hír viszont, hogy a főváros 2014-ig megállapodás keretében biztosítja a fesztivál helyszínét, és fontos a Magyar Mezőgazdasági Múzeummal fenntartott együttműködés is, a múzeum ugyanis infrastrukturális szolgáltatásokkal támogatja a rendezvényt – tette hozzá.

A koncertsorozat programja döntő részben egy-egy szerzői életműre összpontosítva állt össze, így a nyitóestet a Szent István Király – Zuglói Filharmónia Szimfonikus Zenekar adja július 11-én egy Csajkovszkij-műsorral, a szólistájuk Szabadi Vilmos hegedűművész.

Klasszikus zenei művek hangzanak fel július 22-én a Haydn és Mozart- esten: ez alkalommal Várdai István, a fiatal csellistanemzedék egyik tehetséges képviselője Haydn mindkét csellóversenyét előadja a Budapesti Vonósok zenekarának közreműködésével.

A július 15-i latin-esten Tátrai Tibor és Szűts Antal Gábor gitárművész dél-amerikai és spanyol slágerek átirataival lép fel, és elhangzik Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben című műve is a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában.

Augusztus 5-én a Magyar Virtuózok Kamarazenekara Szenthelyi Miklós hegedűművész vezetésével Bach- és Vivaldi-műveket szólaltat meg. A fesztivál visszatérő vendége a Budapest Klezmer Band, amelynek július 18-i koncertjén Falusi Mariann is fellép.

Július 28-án a közkedvelt Budapest Bár előadásában régi film- és világslágerek hangzanak el, augusztus 1-jén pedig Kálmán Imre operettjeiből adnak elő részleteket a Hungaroperett szólistái és Bangó Margit, a sztárvendég. Végül augusztus 8-án a 100 tagú cigányzenekar műsorával fejeződik be az idei ligeti koncertsorozat. (MTI)