Kortárs koreai művészek kiállítása Budapesten, ingyenes koncert május elsején

koreai_kulturális_központKortárs dél-koreai művészek Lánchíd inspirálta alkotásait – installációkat, festményeket és printeket – tekinthet meg a közönség május 2-től a budapesti Koreai Kulturális Központban.

A június 28-ig látogatható Lánchíd egy kicsit másképp című tárlat a Koreai Nemzeti Művészeti Stúdió kilenc alkotójának munkáit mutatja be. A művek az emberek és a társadalom között fennálló kapcsolatokat feszegetik.

A tárlaton látható mintegy 6 méteres, termékcímkékből álló bálnaszobor az ellentmondásos világot jeleníti meg, az emberi kapcsolatokra reflektáló videoinstalláció egy hintaterápia mozzanatait villantja fel, a Kék Duna című alkotás a Duna vize és a Lánchíd ihlette képekből épül fel. Az állandóság és az örökös változások “köztes állapotát” fonalból és papírból készült installáció mutatja be, a Városi mélység című sorozat művei a felszín alatt található és a nyilvánosság számára észrevehetetlen rétegekre irányítják a figyelmet.

Az alkotócsoport három tagja és vezetőjük már a kiállítás felállításán dolgozik a csaknem 1200 négyzetméteres budapesti intézményben – mondta el Pálffy Dóra, a Koreai Kulturális Központ pr és kommunikációs referense szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón. Hozzátette: a Koreai Nemzeti Művészeti Stúdió célja New York, London és Sydney után Budapesten is bemutatni a koreai kortárs művészetet. A vendéglátó városokban minden alkalommal más témát dolgoz fel az alkotócsoport. Magyarországon a Lánchíd ihlette meg a művészeket, amelyre mint a két ország kulturális és művészeti területét összekötő szimbólumra tekintenek.

A tárlat az ember és a társadalom közti kapcsolatok miatt aggódó koreai művészek munkáit vonultatja fel azzal a célkitűzéssel, hogy az összekeverés és a vegyítés helyett a megértés és az együttműködés uralkodjon, ezáltal teremtve értéket mindkét ország számára, megtéve az első lépést egy szorosabb kapcsolat kialakítására – mondta el Choi Seung Hyun, a Koreai Kortárs Művészetek Nemzeti Múzeumának programigazgatója.

Az eseményhez kapcsolódva május 1-jén a Sum, azaz a Lélegzet nevű dél-koreai együttes ad ingyenes koncertet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. (MTI)

sum