Koreai Jazz Fesztivál

Három együttes ad koncertet az ingyenes koreai dzsesszfesztiválon péntektől vasárnapig a Koreai Kulturális Központban Budapesten.

Három napon át tartó ingyenes Koreai Jazz Fesztivált mutat be november utolsó hétvégéjén a Koreai Kulturális Központ színháztermében (1124 Budapest, Csörsz u. 49-51.)! Három eltérő jazz műfajt képviselő koreai együttes európai turnéjuk keretein belül mutatkozik be Budapesten, Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Brüsszelben és Madridban.

27-én 19 órától a Hyejin Quartet lép színpadra, mely zenéjével egy olyan új paradigmát hozott létre, amelyben a kortárs zenei hangzás természetes módon keveredik a mainstream jazz elemeivel. Az együttes nevét ihlető vokalista, Cho Hyejin zonogristaként kezdte pályafutását, azonban a jazz szülőhazájában, az Egyesült Államokban töltött tanulmányi útja hatására jazz-énekesi pályára tért. Zenei stílusának újabb dimenziót a Hyejin Quartet tagjaként adott. Átlag fölötti szakmai tehetsége, kiváló scat-je, finom kifejezésmódja és erőteljes hangja méltán váltja ki előadásai során a közönség nagyfokú elismerését.

28-án 19 órától Hang Seung & Jung Jaeil a koreai népi opera, a pansori műfaját ötvözi a jazz zene elemeivel, mely már inkább a világ zenei műfajok közé sorolja dalaikat. Korea jellegzetes mítoszát, Bari Hercegnő történetét jelenítik meg zenéjükkel, melyből készült albumuk a 2015-ös, 12. évi Koreai Music Awards-on crossover album kategóriában elnyerte az első díjat. Előadásuk során egyszerre szólaltatnak meg nyugati és tradicionális koreai hangszereket, így gitárt, basszusgitárt, janggot, kwaenggrait, jinget, pirit és taepyongot, kiegészítve számítógépes effektekkel, létrehozva ezzel egy olyan csábító dallamot, amely több mint csupán a keleti és nyugati zene fúziója.

29-én 20 órától a Cho Young-Deok TRIO ad koncertet, megmutatva, hogy jazz zene és a keleties hangzásvilág mily módon tud ötvöződni. Előadásaik során szívesen vegyítik a régmúlt dallamait a legújabb slágerekkel. A zongorát, basszusgitárt és dobot megszólaltató tagok a Kyoungee Egyetem 2007–es évfolyamának diákjaiként ismerkedtek meg. Nagy áttörést jelentett számukra, hogy 2012-ben megnyerték a Jarasum Nemzetközi Jazz Fesztivál első díját.

A koncertekre a belépés ingyenes, azonban a férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes regisztráció szükséges a www.koreaikultura.hu honlapon.