Könyvfesztivál: kiállítások művészkönyvekből és illusztrációkból

Több kiállítás is nyílik a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz kapcsolódva, többek között illusztrációkból, művészkönyvekből és plakátokból, valamint külső helyszíneken kollázsokból és corvinákból.

Wislawa Szymborska, a 2012-ben elhunyt Nobel-díjas lengyel költőnő kollázsait először tekinthetik meg az érdeklődők Magyarországon, a tárlat csütörtöktől látogatható a Lengyel Intézetben. Szymborska számos kollázst készített, felhasználva mindent, ami keze ügyébe került: magazinokat, újságok szalagcímeit, fotóreprodukciókat, régi képeslapokat.

A könyvfesztiválhoz kapcsolódóan corvinakiállítást rendez a Budapesti Török Nagykövetség és a Yunus Emre Intézet az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) A Szultán ajándéka. Négy corvina a Szeráj könyvtárából címmel.

Törvényhozó Szulejmán szultán 1526-os budai hadjárata és az 1541-es hadjárat után Mátyás király (1458-1490) könyvtárából néhány könyv Isztambulba került. Ezekből négy darabot Abdul Aziz szultán 1869-ben, a Szuezi-csatorna megnyitása alkalmából Isztambulba látogató Ferenc Józsefnek, az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodójának ajándékozott. Ez a négy könyv exkluzív kiállításon látható május 6-ig az OSZK-ban.

A Millenárison a könyvfesztivál ideje alatt a Magyar Művészkönyvalkotók Társasága, a Magyar Illusztrátorok Társasága és a Magyar Bibliatársulat tárlatát is megtekinthetik az érdeklődők. (MTI)