Jótékonysági kerékpártúra a nem veleszületett agysérültekért Móron

móri_karikaA nem veleszületett agysérültek rehabilitációját segítő Cortex – Agysérültekért Alapítvány tevékenységét és a móri Szerelem szigeten egy lakatfal felállítását támogatják a május 25-i Móri Karika elnevezésű jótékonysági kerékpártúra nevezési díjaiból befolyt összeggel a szervezők – mondta móri rendezvény sajtószóvivője.

Molnár Krisztina tájékoztatása szerint a 7. alkalommal megrendezendő túra résztvevői szombaton 10 óra 10 perckor a Lánczos-kastély előtti térről indulnak és három távon – 110, 50 és 25 kilométeren – járhatják be a Mór környéki településeket a Vértes és a Bakony között. A legjobbak 2013-ban is Mór polgármesterétől, Fenyves Pétertől vehetik át a vándorkupákat.

Az idei rendezvényt két híresség is segíti: Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdás, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja és Puskás Peti énekes-színész.

A jótékonysági kerékpáros túra nevezési díjaiból származó bevétel egyik felét a Cortex – Agysérültekért Alapítvány kapja. Az alapítvány többnyire nem veleszületett agyi károsodásban szenvedő agysérültek (daganatos vagy balesetben, agyvérzésben megsérült betegek) utógondozását, pszichoszociális rehabilitációját vállalja.

A bevétel másik fele a móri Városi Közművelődési Közalapítványon keresztül a móri lakatfal elkészüléséhez járul hozzá, amelyet június 22-én adnak át a Szent István parkban.

A rendezvény lokálpatrióta érzelmektől vezérelve 2007-ben startolt. Orosz Zsolt móri születésű orvos, barátai segítségével írországi tapasztalatait honosította meg hazánkban.

A Móri Karika résztvevői – a Cortex alapítvány tevékenységének mindenkori segítése mellett – tavalyelőtt a móri születésű Wekerle Sándor (1848-1921) egykori miniszterelnök szobrának elkészülését, tavaly pedig az 1739-ben készült Szent Sebestyén- és az 1844-ben felállított Szent Flórián-szobor felújításának megvalósítását patronálták. (MTI)