Jánoska-eresztés Baján

janoska_eresztes“Látomás, vízió vagy valóság? Fényes pontok úsznak a sötétbe borult Sugovicán, a tömeg lassú menetben kíséri a parton a pompás jelenséget. Baján így szokás ez Nepomuki Szent János ünnepén. A róla elnevezett városrész polgárainak kezdeményezésére e szép hagyomány, a Jánoska-eresztés lassan egy évtizede már, hogy újjáéledt.”

“A mise utáni körmenet az esti órákban a Szent János kápolnától indul a Duna belváros felé kanyarodó ága, a Sugovica felé. A virággal feldíszített Szent János szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra rakják, miközben égő koszorúkat tesznek a vízre. A népzenével kísért vízi felvonuláson a hajót számos ladik, csónak, kajak és kenu veszi körül, mindegyik fáklyát vagy mécsest visz magával. A közönség a parton követi őket a központban lévő Sugó-hídig. Ideérkezvén a szobor tiszteletére a főtéren népzene-néptánc bemutató, hordócsapolás és éjszakáig tartó ünnepély következik. Jól megfér egymással az egyházi szertartás, a méltóságteljes felvonulás és a világi szórakozás.

Ami az ünnep eredetét illeti, Nepomuki Szent János a vízenjárók védszentje, prágai pap, királynéi gyóntató volt.Vencel cseh király 1383. május 16-án, miután különféle kínzásokkal nem tudta kivenni Johanna királyné gyónási titkát, megkötözve és száját széthasítva a Prágán átfolyó Moldvába dobatta. Prága népe azon az éjszakán csodát látott: fényesen tündöklő csillagok úszkáltak a Moldva vizén. A vízenjárók a vízbe ölt és csodát mutató szentet választották védőjükké.

Baja vízimolnárai a Szent Jánosról nevezett városrészben telepedtek meg, a Duna partján. Központja az 1875-ben épített Szent János kápolna. A Jánoska-eresztés ide kapcsolódik, vízi körmenet volt. Az ünnepélyt befejező mulatozásra jól felkészültek. A vízenjárókat felállított sátrak, csapravert hordók várták. A halászok előre gondoskodtak a János-napi halászlé számára megfelelő, közepes nagyságú halakról. A legtapasztaltabb halászok készítették, megvendégelték vele a polgármestert, a városi vezetőket és a litániákat tartó lelkészeket” – olvasható a Csodálatos Baja nevű honlapon.