Avasi borangolás

Borbarangolnak Miskolcon az avasi pincesoron idén is, az immár harmadik alkalommal megrendezendő borkóstolással fűszerezett gasztronómiai túrát, a borangolást május 10-én tartják meg.

Gyurcsik András, a Miskolczi Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület alelnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: „a miskolci bor fogalom volt és a megélhetés fontos részét jelentette a városban a 19. század végéig.”

Európában egyedülálló módon Miskolc város szívében, az Avas északi oldalában több mint 800 pince és borház található, a város társadalmi életében nagy szerepet játszottak a pincék mint a vendéglátás sajátos társasági színterei – tette hozzá, megjegyezve: éppen ezért az Avas patinás pincesorán rendezik meg már harmadszor az avasi borangolást.

A cél most is, mint korábban az, hogy a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományait, ha egy napra is, újraélesszék.

A borokat a helyi gazdákon kívül Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott borászatok kínálják, az ételeket helyi vendéglátóhelyek adják, a jó hangulatról miskolci zenekarok gondoskodnak. (MTI)