Visszanyúl a gyökerekhez a bukovinai folklórfesztivál

Viseletbe öltözöttek felvonulása, ételkóstoló, kiállítás és népzenei koncert is várja az érdeklődőket a pénteken kezdődő három napos Bukovinai Találkozások XXVI. Nemzetközi Folklórfesztiválon. A bukovinai székely kultúra mellett a kunsági hagyományokból is ízelítőt ad a bonyhádi rendezvény, melyen öt ország hagyományőrző együttesei vesznek részt.

A program leglátványosabb része szombaton az együttesek viseletes felvonulása lesz Bonyhádon. Vasárnap a határon túlról érkező székely és más nemzetiségű csoportok a “szomszédolás” elnevezésű program keretében Bonyhád környéki településeken lépnek fel.

Az idei fesztiválon két, a nemzeti kulturális örökség jegyzékében szereplő hagyományt is bemutatnak. A közönség megismerheti a székelyek jellegzetes betlehemes játékát, a csobánolást, valamint a karcagi birkafőzés tradícióját, amelynek részeként kóstolót tartanak. Székely ételeket is kínálnak majd, ezúttal galuskát, azaz a székely töltött káposztát készítenek. A székely könyvészet sátrában bukovinai székely írókkal vagy róluk készült könyvek szerzőivel – mások mellett Kóka Rozáliával, Albert Gáborral, Móser Zoltánnal – találkozhatnak az érdeklődők, Rudolf László bátaszéki családfakutató pedig a  bukovinai származásúak családi kapcsolatainak feltérképezéséhez nyújt segítséget.

A találkozóra több mint 30 csoport 300 határon túli székely és más nemzetiségű, illetve 300 hazai tagja érkezik; az Al-Duna melletti Hertelendyfalváról, Székelykevéről, Pancsováról, az erdélyi Csernakeresztúrról, Déváról fogadnak hagyományőrző együtteseket, és vendégül látják a Madéfalvai ifjúsági Tánccsoportot. A lengyel Raciborowice Górne, illetve Dzierzoniów táncosai Csátalján, radóci román táncosok Kakasdon, két moldáv együttes Bátaszéken, az ukrán Csernovicból érkező csoport pedig Szekszárdon lép fel.

MTI alapján / Fotó: bukovina.hu