Huszadszor rendez nemzetközi gyermekkórus-fesztivált Komló

komló_kórusHuszadik alkalommal rendezik meg a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált Komlón, a város egyik legjelentősebb kulturális eseményét pénteken.

A rendezvény honlapja szerint a fesztiválon három ország tíz kórusa vesz részt. A Kodály Zoltán Ének-Zenei Katolikus Általános Iskola Kiskórusa és Nagykórusa mellé a baranyai városba várják a budapesti Pestlőrinci Vörösmarty Gyermekkart, a mezőtúri Napraforgó Gyermekkart, a gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola Kicsinyek Kórusát, a debreceni Szent Efrém Óvoda, Általános Iskola és AMI Szivárvány Kiskórusát.

Versenybe száll a fesztivál díjaiért a sepsiszentgyörgyi Campanella Gyermekkórus, a szovátai Marosszéki Kodály Gyermekkar, valamint a hágai Musicanti Gyermekkórus is.

Az együttesek pénteken délután a helyi Kodály iskola udvarán megkoszorúzzák a névadó zeneszerző szobrát, szombaton délelőtt a római katolikus templomban egyházzenében, délután pedig a színház- és hangversenyteremben polifón kategóriában mérik össze tudásukat.

A résztvevők folklórműsorára vasárnap 10 órától a hangversenyteremben, a háromnapos fesztivált záró díjátadó gálahangversenyre 17 órától a városi sportközpontban kerül sor.

Komló 1972 óta általában kétévente rendezi meg a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált. Az esemény célja a zeneszerző műveinek, munkásságának megismertetése, a nemzetek közötti barátság erősítése, a résztvevő országok népdal- és kórusmuzsika-kincsének megismertetése, valamint a kortárs kórusművek bemutatása, népszerűsítése.

A fesztivál honlapja szerint a város eddig 30 ország 150 együttesét látta vendégül. (MTI)