Határon Túli Hétfők a Thália Színházban

November közepétől egy hónapon át hétfő esténként határon túli társulatokat lát vendégül a Thália Színház nagyszínpada. Meghívottaink: Székelyudvarhely, Temesvár, Újvidék és Marosvásárhely.

A Határon Túli Hétfők sorát november 17-én a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadása nyitja, Tamási Áron: Rendes feltámadáscímű produkciójával. A darab, egy, az élete vége fele járó ember számadását dolgozza fel, lényegi kérdéseket feszegetve. Az előadás az emberről szól, a székely észjárás és logika megfogalmazásában. Tamási Áron novelláját a rendező, Csurulya Csongor dramatizálta.

Ezt követi november 24-én a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Futótűze. A libanoni születésű, Kanadába menekült többszörösen kitüntetett író drámája, egy elveszett, titokzatos és homályos múlt mozaikszerűen felépített története, és a beavatás-szerű úté, melyen az ikerpár, Jeanne és Simon elindul. A mű filmváltozatát 2011-ben Oscar-díjra is jelölték a legjobb külföldi film kategóriában. Wajdi Mouawad drámáját Radu-Alexandru Nica vitte színre.

A határon túli előadások sora december 8-án az Újvidéki Színház – Végel László azonos című regényének felhasználásával készült – Neoplanta című előadásával folytatódik, melynek rendezője Urbán András.

Az darab Újvidék története – és egyfajta szembenézés önmagunkkal, a sorssal, a társadalommal, de nem történelmi, hanem jelenkori vonatkozásban. Az előadás a BITEF-en közönségdíjat, Urbán András pedig a legjobb rendezőnek járó díjat kapott.

A sort a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulat zárja december 15-én, Pierre Beaumarchais: Figaro házassága című darabjával, rendező: Keresztes Attila. A produkció Beaumarchais és Mozart művének ötvözése.