Ha húsvét, akkor Hollókő!

2014 április 19-21. közt idén is hagyományos, palóc Húsvéti Fesztivállal, locsolkodással, gazdag programmal várja Hollókő látogatóit. A rendezvény idén különleges lesz: a falu jelenlegi formájában utolsó alkalommal látható. Októberig csaknem kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés keretében megújul.

Nő nem marad szárazon

A hollókői hagyományok esetében nincs mese: a falu apraja-nagyja viseletet hord, mely a lányok esetében gyorsan vizes lesz. Hollókőn a fiúk sportot űznek a locsolkodásból, nincs francia parfüm vagy Krasznaja Moszkva, van viszont vödör. Vadásszák a sokszoknyás, pántlikás lányokat, akik visítva állják a locsolást, mert hervadni senki nem szeretne. Az ékszerdoboz falucskában a nagyszombati program a gyerekeknek és családoknak szól, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké. Fellép többek közt Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Nógrád Táncegyüttes, lesz Kerekes Band koncert, mesemondó, tánctanítás, közös nótázás. A jó hangulat biztosított.

Palóc gasztro

Húsvétkor Palócföld jellegzetes ízeit, ételeit kóstolhatják a vendégek. Ünnepekkor különösen gazdag a hollókőiek asztala. Az eszem-iszom már nagyszombaton elkezdődik: az Ófalu meseházikóinak udvaraiban a leghíresebb palóc gasztronómiai rendezvények ínyencségeivel várják a vendégeket. A főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak világbajnok haluskával készülnek és a kétbodonyi szilvagombócból is sok lesz.

Vissza nem térő alkalom

Hollókő ebben a formában utoljára ünnepli a húsvétot. A település átalakul, nagyszabású turisztikai fejlesztés része lesz. Aki ott ünnepli a húsvétot, az egyben utoljára találkozhat a megszokott és sokáig változatlan faluképpel. Őszre megújul a település – természetesen a hagyományos, védett falukép és palóc örökség megőrzésével. A rendezvény mindhárom napján ingyenesen látogathatóak Hollókő múzeumai és Hollókő Vára.

Jegyinformáció:
Belépőjegy ára mindhárom napra:
Felnőtt: 2500 Ft
Diák (10-18 éves korig), nyugdíjas: 1500 Ft
Gyermekeknek 10 éves kor alatt ingyenes!
Mozgás-, hallás-, látássérültek igazolvány felmutatásával ingyenesen, egy fő kísérőjük diákjeggyel látogathatja a rendezvényt.