Betlehemi jászolkiállítás a Néprajzi Múzeumban

Szombattól látogatható a Néprajzi Múzeumban a 21. Betlehemi jászolkiállítás, amely A Magyar Kézművességért Alapítvány felhívására érkezett, az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokat mutatja be december 6. és január 11. között.

A Magyar Kézművességért Alapítvány idén 21. alkalommal hirdette meg Betlehemi jászol című nyílt pályázatát tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek számára, természetes alapanyagok felhasználásával készülő művek megalkotására.

A zsűri mintegy 170 pályázó közül 151 alkotó, illetve alkotóközösség 207 művét válogatta be a kiállításra.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke a megnyitón méltatta a pályázók széles körét, megemlítve, hogy a legfiatalabb alkotó négy, a legidősebb pedig 87 éves.

A tárlat középpontjában a betlehemi jelenet szereplőit, a Szent Családot, a napkeleti bölcseket ábrázoló alkotások állnak, de találkozhat a látogató a betlehemezés népszokásait megörökítő munkákkal és az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal, például ünnepi terítékkel, öltözékkel, karácsonyfadíszekkel, gyertyatartókkal vagy Mária-medálokkal is.

Az elmúlt két évtized kiállításain megismert, hagyományosnak tekinthető anyagok és technikák – például fafaragások, kőszobrok, csuhéjelenetek, kerámiaszobrok, hímzések, szőttesek, ikonok, intarzia, tűzzománc-ábrázolások, festmények, mézeskalács munkák, gyöngyfűzések, patchwork alkotások – mellett idén megjelent egy új anyag és technika is: a rozsdás “ócskavas” újrahasznosításából készült betlehemi jelenet, ami a kiállítás egyik legérdekesebb darabjának számít.

A pályázatra kézműves mesterek, népi iparművészek, a Népművészet Mestere címmel rendelkező alkotók és iparművészek, diákok és nyugdíjasok, óvodai, iskolai közösségek, családok, hátrányos helyzetűek és fogyatékossággal élők egyaránt neveztek.

Az alkotásokat néprajzkutatókból, iparművészekből, a Néprajzi Múzeum munkatársából és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri bírálta el.

A kiállítás anyagát A Magyar Kézművességért Alapítvány fotóalbumban örökítette meg.

A tárlathoz kapcsolódva Advent a múzeumban címmel december 14-én családi napot rendez az intézmény, amelyen karácsonyváró kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékokkal, moldvai táncházzal, bábszínházzal és koncerttel várják a látogatókat.

MTI