Természetjáró Fesztivál a Dunakanyarban

A több mint 140 éves múltra visszatekintő Magyar Természetjáró Szövetség feladatai igazán sokszínűek, egyik legfőbb küldetésük, hogy a természetjárást minél szélesebb körben népszerűsítsék. Ezért hagyományteremtő szándékkal szeptember 7-e és 9-e között Természetjáró Fesztivált szerveznek a Csattogó-völgyben és környékén, melynek mottója: „Nappal túra, este buli!”

Magyar Zsuzsanna, a Magyar Természetjáró Szövetség marketingvezetője a Duna TV Család-barát című műsorában elmondta, hogy a Természetjáró Fesztivál egy új színfoltot képvisel a tevékenységeik között. A fesztivál megvalósításával az a céljuk, hogy minél többeket kicsalogassanak a négy fal közül a természetbe, és programjaikkal hozzájáruljanak ahhoz, hogy a látogatók a szabadidejüket aktívan és tartalmasan töltsék el.

Földön, vízen és két keréken ismerhetjük meg a természet szépségeit

A fesztivál mottója: „Nappal túra, este buli!” Így nappal vezetett gyalogos-, kerékpár- és vízitúrákkal, valamint ezek kombinációival várják a természetbarátokat Zebegény, Verőce és Nagymaros környékén, a Dunakanyarban és a Börzsönyben – jegyezte meg a marketingvezető. Hozzátette: a fesztiválközpontban a túrákkal párhuzamosan a természetjárással kapcsolatos programokkal várják az érdeklődőket. Esténként pedig a koncerteké és a könnyed kikapcsolódásé lesz a főszerep.

Farkas Péter, a Természetjáró.hu portál vezető szerkesztője arról beszélt, hogy a fesztivál programjainak összeállítása során arra törekedtek, hogy tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak mind a tapasztalt, mind a kezdő természetjáróknak. De szeretnék azokat is megszólítani, akik vágynak a természetbe, de még nincs kellő önbizalmuk egyedül nekivágni a vadonnak. Nekik vezetett túrákon kívánják bemutatni a környéket.

Egy jó túracipőre és kényelmes öltözékre lesz csak szükség

A hétvégén 10 és 25 kilométeres és kombinált túrák is várják a kirándulókat. Arra is lehetőség nyílik, hogy valaki felgyalogoljon vagy felvonatozzon a Királyrétre, ezt követően kerékpározzon egyet, végül pedig visszaevezzen a kiindulási pontra – hozta fel példaként Farkas Péter.

Magyar Zsuzsanna megjegyezte, hogy a programokon való részvételhez a kényelmes öltözék mellett egy jó túracipő is elegendő. A kerékpáros- és kenutúrákhoz szükséges eszközökről és azok szállításáról a szervezők és partnereik – a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség – gondoskodnak, míg minden túrát képzett túravezetők kísérnek – tette hozzá.

A természetjárás reneszánszát éli

A Természetjáró Fesztivál szervezői elmondták, hogy egyre többen húznak túracipőt, és barangolnak egyet a természetben. Ehhez a sporthoz nem szükséges sem előképzettség, sem különleges felszerelés. Farkas Péter az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a termeszetjaro.hu, túratervező portált, amelyet úgy jellemzett mint egy online térképes útikönyvet. Az oldalon számtalan látnivaló kapott helyett, emellett a tájékozódást szócikkek is segítik.

A rendelkezésre álló, internetes turistatérképeken a természetkerülők bejelölhetik, mit kívánnak meglátogatni, ezt követően a szoftver megtervezi a legjobb útvonalat, amelyet le lehet menteni, és okostelefonon is elő lehet hívni – magyarázta a vezető szerkesztő.

Gyermekekkel is érdemes útra kelni

Farkas Péter a családok számára azt javasolta, hogy mindenképp olyan túrát szervezzenek maguknak, amely során útba esik valami látványosság, legyen az patak, vízesés, kilátó vagy várrom. Továbbá megjegyezte, hogy kisebb gyermekek esetében nem érdemes öt kilométeresnél hosszabb útvonalat tervezni, mert az fárasztó és unalmas lehet a számukra, és a cél nem az, hogy elvegyük a gyerekek kedvét a természetjárástól, hanem az, hogy megszerettessük velük környezeti értékeinket, és felkeltsük az érdeklődésüket a téma iránt.

Bővebb info: www.termeszetjarofesztival.hu

Forrás: Duna TV / hirado.hu