Fesztivállal tiszteleg Kaposvár Rippl-Rónai emléke előtt május utolsó hétvégéjén

Minden eddiginél gazdagabb, színesebb programmal készül, négynapos fesztivállal tiszteleg Kaposvár a világhírű kaposvári festőművész, Rippl-Rónai József (1861-1927) emléke előtt május utolsó hétvégéjén.

A festőóriás születésnapjához (május 23.) kötődő fesztivál egyben Kaposvár turisztikai évadnyitója is – mondták a szervezők, hangsúlyozva: a rendezvény méltóképp emlékezik meg Rippl-Rónai munkásságáról és országos ismertséget ad Kaposvárnak.

A május 28-án kezdődő Rippl-Rónai Fesztiválon – a korábbi évekhez hasonlóan – az idén is képzőművészek, zenészek, kézművesek népesítik be a belvárost; az érdeklődőket kiállítások, koncertek, gyerekeknek szóló utcaszínházi előadások, különböző képzőművészeti- és kézműves foglalkozások várják, a kaposvári közgyűjtemények pedig ingyenesen látogathatók.

A rendezvény egyik újdonsága, hogy a látogatóknak a fesztivál nyitónapján (csütörtökön) bemutatják Pataki Ádám érdi cukrászmester Rippl-Rónairól elnevezett, a festőművész tiszteletére készített süteményét, amelyet reményei szerint a neves magyar torták között emlegetnek majd.

Új színfoltja lesz a rendezvénynek a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola utcai alkotóművészeti programja, valamint a Csiky Gergely Színház folytatásos előadása, zenés, verses korszakidézése.

A fesztivál keretében a múzeumban megnyitják Rippl-Rónai Ödön (a festőművész testvére) gyűjteményének megújult kiállítását, a Vaszary Képtárban a 9. Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti tárlatot, a könyvtárban pedig Kárpát-medencei írók, költők karikatúráiból nyílik kiállítás.

A HangKépUdvar zenekarok és lemezlovasok mellett, meghökkentő performanszoknak ad lehetőséget a bemutatkozásra, míg az amatőr képzőművészek – immár hatodik alkalommal – utcatárlaton állíthatják ki alkotásaikat.

A város főterén egymást váltják majd a zenekarok, fellép többek közt a Csík Zenekar, búcsúkoncertet ad a Heaven Street Seven, és zenél majd az Ivan & The Parazol is.

A szervezők, akiknek reményei szerint a fesztivál a tavalyi 20 ezernél az idén még több látogatót vonz a somogyi megyeszékhelyre, a Kaposvárra érkezőknek a belvárosi rendezvények mellett azt is ajánlják, látogassanak el a közelmúltban megújult Róma-hegyi villába, Rippl-Rónai egykori lakóhelyére, ahol a múzeumnak berendezett lakóépületben kiállított festmények, használati tárgyak mellett – az újonnan épült látogatóközpontban – megnézhetik azt a Rippl-Rónai által megálmodott, az eredeti tervrajzok alapján elkészített és 2013-tól látható ebédlőt, amelyet 2014-ben Az év kiállításának választottak. Az ebédlőt, melynek ólomüvegei, bútorai Európában is egyedülálló iparművészeti alkotásnak számítanak, 1897-ben Andrássy Tivadar gróf rendelte meg budai villájába.

A fesztivál programjairól a www.ripplfeszt.hu oldalon, a helyszínen információs sátrakban tájékozódhatnak az érdeklődők.

MTI