Csülökfesztivállal zárul a nyár Hegyalján

Háromezer adag csülök egy bográcsban és egyéb gasztronómiai kalandok. Dióhéjban erről szól a Csülökfesztivál Mezőzomboron. Azonban ennél mégis több: igazi nyárzáró buli sztárszakácsokkal és zenei fellépőkkel.

A Csülökfesztivál alapjait tavaly tették le Mezőzomboron. A gasztronómiai rendezvényre már akkor is több ezren ellátogattak, most még több emberre számítanak a Tokaj-hegyaljai településen. Éhes biztosan nem marad senki, augusztus 28-án, szombaton háromezer adag csülkösbabot készítenek el egy bográcsban. A két napos programon persze meg is versenyeztetik a főzni vágyókat, így számos elkészítési módját ízlelhetik meg a vendégek a csülöknek.

Tokaj-Hegyalján az utóbbi években a bor mellett gasztronómiai rendezvényekből is egyre többet tartanak, elég csak a rátkai töltöttkáposzta-, a monoki babfesztivál vagy a tokaji Furmint, Fröccs és Lecsóra gondolni. Mezőzomboron a csülöké a megtiszteltetés, hogy fesztivált szervezzenek köré. Azért a csülköt, mert a település az Észak-Alföld legészakibb csücskén helyezkedik el, a sertés- és a szarvasmarhatartás évszázadokra visszamenőleg egyik fő megélhetési formája a településnek. Az időpontválasztás is tudatos volt, a Szerencsi Csokoládé Fesztivál és a Mádi Furmint Ünnep közötti hétvége sem marad program nélkül. A bográcsok mögött pedig sokak mellett ott lesz a TV Paprika ismert “tetovált séfje”, Serényi Zsolt, Bárczi Tamás a Leves Gasztroműhely alapítója és Czanik Balázs fitness edző is.

A nyárzáró rendezvény koncerteket is tartogat. A Csülökfesztiválon fellép a Kerozin, Fésűs Nelly, Détár Enikő és Ladinek Judit formációja (Gráciák) valamint az Apostol is, de lesz kabaré és tűzijáték is.

Forrás: hegyalja.info