Az egész országból várják a nevezéseket a hatodik paksi sillerfesztiválra

siller_paks Teljesen új koncepció mentén, a német nemzetiségi nappal összekapcsolva rendezik meg a hatodik Országos Sillerfesztivált Pakson, a Sárgödör téren. A fesztivált konferencia nyitja május 31-én, másnap, június 1-jén pedig bor- és főzőverseny, nemzetiségi nap lesz.

Az elmúlt évek hagyományait követve a fesztivál első napján rendezik a sillerborok versenyét, ahol neves szakmai zsűri értékeli a nevezett borok minőségét – tájékoztatta az MTI-t Wessely Gábor.

Az önkormányzat sajtóreferense azt mondta, várják az egész országból a termelők benevezését a bormustrára. A helyiek május 21-24-ig adhatják le a mintákat, mindennap 15-19 óráig, Kovács Mihály Sárgödör téri présházában.

Szerveznek körjáratot is a borminták összeszedésére, ami azt jelenti, hogy más városokba, más megyékbe is elmennek a szervezők a benevezni szándékozókhoz, ha azok nem tudják másként eljuttatni Paksra a versenyre szánt sillert. Ez esetben a jelentkezési határidő május 15., s azt követően állítják össze a járat útvonalát.

A rendezvényt nyitó sillerkonferencián, május 31-én a Paksra jellemző sillerbor lesz a téma. Annak készítése, szerepe a gasztronómiában kerül terítékre, de szó esik a bormarketingről is.

Június 1-jén ismét megrendezik a sillerhez illő ételek versenyét, kitárják kapuikat a pincék, amelyeket pincelátogató jeggyel bárki felkereshet. A borverseny eredményhirdetése után immár a német nemzetiségi nap keretében hagyományőrző csoportok lépnek majd fel a város szívében lévő présházsoron, a Sárgödör téren.

A program szervezője a paksi önkormányzat és a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete, illetve az idei évtől a helybeli német önkormányzat.