Alexandre Trauner előtt tiszteleg a szolnoki képzőművészeti filmfesztivál

A több évtizedes hagyományokkal rendelkező szolnoki nemzetközi képzőművészeti filmfesztivált a szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelegve, valamint újabb versenykategóriával kibővítve rendezik meg idén októberben az alföldi megyeszékhelyen, a TISZApART moziban.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál néven megújított seregszemlén a névadó művész szellemisége alapján az új kategóriában azokat az alkotásokat állítják majd a középpontba, ahol a mondanivaló szempontjából meghatározó a film látványvilága.

A fesztiválra a 2016. január 1. után készült filmek nevezését várják. Így a Látvány kategóriába azok az egész estés európai alkotások nevezhetők, amelyekben a film mondanivalója szempontjából meghatározó a mű látványvilága és jól észrevehető a látványtervező munkája az alkotás folyamatában.

A – hagyományos – Képzőművészeti kategóriába benevezett művektől elvárás, hogy az alkotások filmes eszközökkel történő bemutatására, újraértelmezésére vállalkozzanak, illetve egy vagy több képzőművész vagy művészeti csoport életét, annak egyes szakaszait örökítsék meg. Itt a helye azoknak a filmeknek is, amelyek a képzőművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit tárják fel. Végül e kategóriába várják a képzőművészet valamely eszközének felhasználásával készült produkciókat, így például a kísérleti vagy az animációs filmeket. A nevezési határidő 2018. május 20.

A szolnoki fesztivál névadója, Alexandre Trauner (Trau Sándor néven) 1906. szeptember 3-án született Budapesten, és 1993. december 5-én hunyt el Omonville-la-Petite-ben. A magyar származású francia festőművész és grafikus díszlettervezőként szerzett hírnevet a filmvilágban. Díszletei számos, különböző elismerésekkel díjazott és világszerte ismertté vált filmben láthatók.

MTI