A világűr titkait bemutató élményprogram nyílt a Babilon Centerben

urhajo_200A világűr titkait bemutató élményprogrammal bővült a budapesti Babilon Center kínálata: a Farkas Bertalan űrhajós és a Magyar Asztronautikai Társaság szakmai támogatásával kidolgozott programban a diákok interaktív módon szerezhetnek ismereteket a világegyetemről és az űrkutatásról.

Az intézmény azért jött létre, hogy segítse a diákok tanuláshoz való hozzáállását, élményszerűvé tegye a különböző természettudományos és történelem órákat – mondta el Gregus Anikó, a Babilon Center Élményház igazgatója a hétfői megnyitón. Hozzátette: A világűr titkai című új program célja közelebb hozni a látogatókhoz a még mindig misztikusnak számító űrkutatást, űrutazást és játékos formában, látványos elemekkel megmutatni a témához kapcsolódó újdonságokat, érdekességeket.

A Farkas Bertalan űrhajós és a Magyar Asztronautikai Társaság szakmai támogatásával kidolgozott 45 perces program alatt a diákok interaktív módon, élményszerűen szerezhetnek ismereteket a világegyetemről és az űrkutatásról. Az 1969-ben, az Apolló 11 legénysége által átélt történelmi pillanatot – a Holdra szállást – a gyermekek maguk is eljátszhatják és megismerhetik Neil Armstrong Holdra lépésének legfőbb mozzanatait.

Az új élményprogram kapcsán a Science Center Közhasznú alapítvány pályázatot indított A világűr titkai címmel. A pályázatban 8-18 év közötti diákok készíthetnek az űrkutatásról szóló tablókat, amelyekből a Babilon Centerben kiállítás nyílik. A pályázatok beküldési határideje november 17.

Farkas Bertalan a sajtótájékoztatón résztvevő diákoknak beszélt a világűrben szerzett tapasztalatairól, a kiképzés részleteiről, az út érdekességeiről, többek között a fantasztikus látványról, az étkezés és az alvás nehézségeiről.

Farkas Bertalan 1978 és 1980 között űrhajós kiképzést kapott a Moszkva melletti Csillagvárosban. 1980-ban az Interkozmosz program keretében Valerij Kubaszov, Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósokkal közösen 8 napos űrrepülést hajtott végre: a Szojuz-36 fedélzetén a Szaljut-6 űrállomásra jutva orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforráskutatási kísérleteket végeztek, majd a Szojuz-35 űrhajóval visszatértek a Földre. (MTI)