A VII. Sonkafesztivált rendezi meg a Magyar Sonkalovagrend Bábolnán

2013. március 23-24-én, Bábolnán a lovaspálya mellett kerül megrendezésre a VII. Sonkafesztivál.

http://fesztikorkep.com/wp-content/uploads/2013/02/sonkafesztival-logo-k11.jpg“Régmúlt időben a lovagok védelmeztek valamit, valakit, jó célt szolgáltak, ők voltak a “gyengék oltalmazói”.

E gondolat jegyében született a Magyar Sonkalovagrend.

A civilizációs étkezés, a pénztelenség a hagyományos árukat háttérbe szorította a tömeggyártás. Már csak háztáji gazdaságokban maradtak meg a hagyományos termékek. 1990 után kisebb-nagyobb húsipari cégek alakultak, melyek közül néhányan megpróbáltak a rég elfeledett receptek alapján gyártani.

Az idő teltével a hagyományok szerint gyártók helyzete nem javult. Néhányan arra gondoltunk, felmérjük, hogy Magyarországon mennyire maradtak meg a régi módszerek. 2007-ben megrendeztük az első Sonkafesztivált és 2008-ban már érzékelhető igény volt a rendezvényre. A 2009-es évben megalakítottuk a Magyar Sonkalovagrendet, hogy a Fesztivált továbbra is évente megrendezzük és elinduljon a megmaradt hagyományos sonkagyártók összefogása.

A sonka, mint hagyományos magyar termék olyan érték, melyet védelmezni, óvni kell, hogy megmaradhasson az utókornak, és a jelen kor is élvezhesse elődei tudományát, szokásait, ápolhassa annak fennmaradását” – olvasható a Magyar Sonkalovagrend honlapján.