A tavalyinál színesebb műsor a Komáromi Napokon

komaromi_napok2013A programválaszték tekintetében a tavalyinál is gazdagabb kínálattal várja a látogatókat a Komáromi Napok rendezvénysorozata, amelyet közösen rendez Komárom és a szlovákiai Révkomárom (Komárno).

A napokat 1992 óta rendezi meg közösen Komárom és Révkomárom, a programsorozat minden évben április 26-án kezdődik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 1849. április 26-i komáromi csatájának emlékére.

A hagyományoknak megfelelően idén is a két város önkormányzati testületének közös ünnepi ülésével kezdődik a programsorozat pénteken, ekkor adják át a városok által adományozott különböző díjakat és díszpolgári címeket. Ezt követi a rendezvény ünnepélyes megnyitója a révkomáromi Klapka téren.

Weszelovszky Gábor, a révkomáromi városi hivatal kulturális osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a két város ugyan külön-külön rendezi a saját fesztiválját, de idén is sikerült úgy összeegyeztetniük a műsort, hogy a legnagyobb érdeklődésre számot tartó programok ne fedjék egymást. Bár tavaly a megszokottnál szerényebb keretek között zajlott a rendezvény, idén sikerült úgy összeállítani a programot, hogy az a korábbiaknál gazdagabb.

“A városnak idén sem volt több pénze mint tavaly, az, hogy a Komáromi Napokat ilyenre sikerült kihozni, elsősorban a több tízezer eurót kitevő pályázati eszközöknek és szponzori adományoknak köszönhető” – hangsúlyozta Weszelovszky Gábor.

A programkínálatból nem hiányoznak a kiállítások, különböző versenyek, népművészeti műsorok, történelmi, könyv- és egyéb bemutatók, gyermekrendezvények és természetesen a koncertek sem, amelyek a legtöbb látogatót vonzzák évről évre. A műsorok Révkomáromban három színpadon felváltva zajlanak majd.

A nagyszínpadon fellép hétfő este Charlie és a Szlovákiában népszerű Zdenka Predná, valamint Vadkerti Imre zenekara. A szerdai nap a fiataloké, fellép a Back II Black, Caramel és a United – részletezte a kulturális osztály vezetője.

A Komáromi Napok második színpada, a Tiszti Pavilon amfiteátruma népzenei és a világzenei fellépőknek biztosít teret, itt lép fel a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes és a Balogh Kálmán Trió is. A harmadik színpad, amely a Szentháromság-szobor előtt áll majd, afféle kapocsként működik a Borok utcája és a Kézművesek utcája között. “Itt inkább az éjszakai szórakozást szolgáltató zenekarok kapnak helyet, tehát lesz népzene, cigányzene és rezesbanda is” – mondta Weszelovszky Gábor.

Komáromban már pénteken délelőtt megkezdődik a rendezvényfolyam. A közös testületi ülést követő műsort a budapesti Bartók konzervatórium növendékeinek koncertje nyitja az Egressy Béni zeneiskolában, majd a Magyar Lovas Színház előadásában a János vitézt láthatják az érdeklődők a Fedeles lovardában. Az este hátralévő programja a Jókai ligetben összpontosul, itt a Műkedvelők Rock Band koncertjével folytatódik a program, amelyet utcabál zár.

Szombaton napközben a sporté lesz a főszerep, különböző helyszíneken a sakkversenytől a focin és a kézilabdán át a streetballig terjed a kínálat, este pedig Rúzsa Magdi koncertjére várják az érdeklődőket a Jókai ligetben. Vasárnap ismét teret kap a sport, ám ezúttal már egy egész sor kulturális és gyermekműsorral kiegészítve, az este főelőadója pedig Fenyő Miklós lesz.

A Komáromi Napok hétfőtől szerdáig is zenei, gyermek, népművészeti és könnyűzenei programok egész sorát kínálja, hétfőn a Firkin zenekar, kedden Wolf Kati és a Sunny Dance Band, szerdán pedig a Sic Transit Gloria Mundi és a Holdviola zenekar szolgáltatja az esti fő műsort a Jókai ligetben. (MTI)