A budapesti zsidónegyedbe vezeti a látogatókat a BUPAP

zsidonegyedLakatlan zsidónegyed című új, erzsébetvárosi sétájára invitálja május 4-én, szombaton az érdeklődőket a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) a főváros egyik szélsőségekkel, ellentmondásokkal és műemléképületekkel teli negyedébe.

A zsidónegyedként ismert Belső-Erzsébetváros építészeti modernizációjára már a századelőn tettek kísérletet, ezt a folyamatot azonban a második világháború és az azt követő államszocialista időszak megakasztotta. Ma a terület tisztázatlan ingatlanügyeiről, és az esetenként hivatalosan is életveszélyesnek minősített épületekben zajló romkocsma-kultúrájáról híres – emelték ki a szervezők az MTI-nek.

A séta résztvevői megismerkedhetnek gróf Pecsajevics László egykori lakóhelyével, vagy a Jó Pásztorként ismert hírhedt kocsmával és legendájával, megcsodálhatják Hild József és Pollack Mihály hagyatékát, valamint felfedezhetik az egykori kóser húsüzemet és a zsidó kaszinót is.

A program a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Lakatlan című projektjéhez kapcsolódik, amelyet Polyák Levente urbanista kezdeményezett tavaly. A projekt hosszú távú kutatási program, célja egy olyan szabályozási keret létrehozása, amely lehetőséget ad a hosszú ideje üresen álló köz- és magántulajdonban lévő ingatlanok ideiglenes használatára.

A sétára a szervezet honlapján (www.bupap.hu) lehet jelentkezni.