Verdi Requiemjével nyit a GödöllŐsz Fesztivál

Erzsébet királynőre emlékezve Verdi Requiem című gyászmiséje csendül fel a harmadik GödöllŐsz Fesztivál nyitóünnepségén pénteken; a több mint hetven programot felvonultató eseménysorozat három hónapon át tart és számtalan színi előadást, koncertet, kiállítást láthat a közönség.

A Gödöllői Királyi Kastély lovardájában a Gödöllői Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar adja elő Verdi művét Erzsébet királyné halálának (1898. szeptember 10.) évfordulójára emlékezve.

A szeptember elejétől november végéig tartó rendezvénysorozat több gödöllői programot is magába foglal, mint például a most hétvégi Belvárosi Napokat, az Ars Sacra Fesztivált és a Múzeumok Őszi Fesztiválja helyi eseményeit, valamint az október 20-től 22-ig tartó XVI. Liszt Fesztivált.

Az Erzsébet-év alkalmából kifejezetten a hölgyeket állították az eseménysorozat középpontjába. A programok között szerepel Hámori Gabriella Gyarmati Fanni naplója című irodalmi estje, Horgas Eszter és Falusi Mariann közös koncertje Kék rapszódia – Bernstein és Gershwin Amerikában címmel.

A Művészetek Házában a közönség megtekintheti a nőNYUGAT című előadást, a Tökéletes férfi című zenés irodalmi estet, valamint a Kétely című darabot. A száz évvel ezelőtt született Szabó Magdára emlékezve pedig irodalmi estet láthat a közönség.

A fesztiválon fellép a spanyol Valdemoro Flamenco együttes.

A GödöllŐsz keretében nyílik meg novemberben a kastély új időszaki kiállítása is, amely Erzsébet királyné ruháinak hiteles rekonstrukcióit vonultatja fel. A kiállítás legkülönlegesebb darabja egy hiteles koronázásiruha-másolat, amelyet Czédly Mónika divattervező készített el.

Bővebben itt.

MTI