Utazó kamionos fotótárlat Esztergomban és Budapesten

A világhírű Magnum Fotóügynökség Inge Morath-díjas fotósai egy több mint 7 tonnás kamionban kialakított fotógalériával várják az érdeklődőket július 21-én az esztergomi Rondella Galériánál, július 22-én és 23-án pedig a budapesti Capa Központ előtt a Nagymező utcában.

A Magnum Photos első női tagjának, Inge Morath-nak az emlékére alapított díjjal minden évben azt a 30 év alatti fotográfusnőt jutalmazzák, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a dokumentarista fotózásban – olvasható a Capa Központ ajánlójában.

Nyolc díjazott fotós – Ami Vitale, Claire Martin, Claudia Guadarrama, Emily Schiffer, Jessica Dimmock, Kathryn Cook, Lurdes R. Basolí és Olivia Arthur – a Danube Revisited – The Inge Morath Truck elnevezésű projekt keretében egy kamionban kialakított mobil fotógalériával járja végig a Duna-menti országokat a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.

A július 6-tól augusztus 10-ig tartó utazást a fotógráfusok dokumentálják is. A mobil kiállítás a Capa Központ előtt július 22-én és 23-án éjfélig tart nyitva. A kamiontárlatot éjszakai vetítések, valamint Claire Martin és Olivia Arthur Inge Morath-díjas fotósok pódiumbeszélgetése egészíti ki. Az érdeklődők közben megtekinthetik a Magnum fotósainak munkáit bemutató, Kontakt című tárlatot, és részt vehetnek Virágvölgyi István, a Capa Központ szakmai igazgatójának tárlatvezetésén.

Magyarországról Pályi Zsófia fotográfus öt napig utazik együtt a nemzetközi projekt tagjaival. Pályi Zsófia és Schumann Bianka felvételei az éjszakai vetítéseken is szerepelnek.

Az ausztriai születésű Inge Morath 1951-ben kezdett fotózni, 1953-tól egy évig Henri Cartier-Bressonnak, a Magnum egyik alapítójának volt az asszisztense. Első női fotósként 1955-ben csatlakozott a legendás ügynökséghez.

Harmincas éveinek elején határozta el, hogy bejárja a Duna-menti országokat, hogy megörökítse az ott élő emberek mindennapjait. A vasfüggöny miatt azonban több helyre nem jutott el. A rendszerváltozás után, 1993-ban tért vissza az egykor szovjet fennhatóság alatt álló országokba, ahol két évig dokumentálta, hogy miként hatott a szocializmus az emberek életére. A Magnum Photos világhírű női tagja 2002-ben, 79 éves korában hunyt el. (MTI)