Történelmi várjátékok Füleken

A XV. Történelmi Várjátékokat rendezik meg szombaton és vasárnap a szlovákiai Füleken; a látogatók a középkori harcművészettel és tábori élettel is megismerkedhetnek.

Estefán László, a várjátékokat szervező Koháry Polgári Társulás elnöke elmondta: szombaton a Várfelső utcán kézművesek állítják fel sátraikat, a várudvarban zajló gyermekprogramban fellépnek bohócok, lesznek játékok, versenyek, íjászat, lovaglás, kézzel hajtott körhinta, történelmi tábor.

Délután szlovákiai és magyarországi bajvívó hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé, és beavatják a nézőket a középkori harcművészet rejtelmeibe.

A program leglátványosabb részének a lovas-íjász bemutató ígérkezik, a harcosok fegyverei mellett ágyúlövések, solymászbemutató, valamint a középkori tábori élet megismertetése színesíti a programot.

Vasárnap a nemzetközi történelmi íjászversenyen a “Nógrád íjásza” címért és a “Füleki Vár védője” rangért küzdenek majd a versenyzők. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri össze erejét a vár falai között négy kategóriában, magyar, klasszikus angol, vadászreflex és csigás íjakkal.

Estefán László hozzátette: a füleki történelmi várjátékok szerves részét képezik a határon átnyúló “Várfesztivál 2014” programsorozatnak, amelynek keretén belül a füleki, salgói és a somoskői várak várják különleges programjaikkal a látogatókat június 20. és 29. között.  (MTI)