Szabadtéri játékok: fantom jön a Dóm térre

20130709152211_2Jakobi Viktor nagysikerű operettje, a Leányvásár után szombaton Az Operaház fantomja musical-koncert változatát mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A Madách Színház vendégjátéka azonban csak egyetlen alkalommal kerül a Dóm téri színpadra, így az idei évad egyik kuriózumának számít.

Július 13-án a magyarországi bemutatójának tizedik jubileumát ünneplő musical-legenda, Az operaház fantomja koncertváltozatát láthatják a nézők. Szirtes Tamás rendezésében ezúttal Sasvári Sándor alakítja a fantomot, Fonyó Barbara Christine-t és Bot Gábor Raoult.

Andrew Lloyd Webber csodálatos zenéje a Madách színházi produkció művészei előadásában, nagyzenekari kísérettel szólal meg a Tisza-parti csillagfödeles színházban. Az előadás műfaja: szcenírozott koncert. Ez azt jelenti, hogy a művészek jelmezben, a darab egyik jellemző díszletében adják elő a darabot.

A színészi játék színházszerű, az alkotók megteremtik a darab szituációit, kapcsolatait: a koncert nézői hasonlóan kimunkált jellemrajzokat látnak, mint a Madách Színházban. Természetesen a zenei élmény is azonos a színházival, a Madách Színház kórusa és zenekara segíti a tökéletes hangi megszólalást. A koncerten a teljes előadás zenei anyaga elhangzik, hossza közel 2 óra, egy szünettel.

„Kevés olyan darab van Magyarországon, melyről elmondható, hogy valamiféleképpen megfordította a színház menetét. A Madách Színház történetében az egyik ilyen darab Az operaház fantomja, mely hazai bemutatójának most ünnepeli tizedik évfordulóját. Ez a darab olyan erős hatással volt a színház működésére, hogy jelentősen befolyásolta az azt követő éveket. A 2003-as premier a Madách Színházat egy új pályára állította. A színház újkori története nagyon erős összefüggésben van ezzel a bemutatóval és annak fantasztikus sikerével.” – mondta el Szirtes Tamás rendező a jubileumot felvezető a sajtótájékoztatón. (ÖS)