Mozdony- és madárfütty: vasúti nosztalgiaprogram Tamásiban

vonatEgy napig újra jár személyvonat Tamási és Keszőhidegkút között: szeptember 14-én a Mozdony- és madárfütty elnevezésű programot a vasútvonal építésének 120. évfordulóján rendezik meg.

Az első nosztalgiavonat délelőtt fél tízkor indul Keszőhidegkútról, és a nap folyamán 18 óráig többször jár majd a Pacsmagi-tavakig és vissza – mondta Gerencsér Tamás szervező az eseményt ismertető sajtótájékoztatón pénteken Tamásiban.

A szerelvény egy csehszlovák gyártámányú, – Piroskának, Studenkának, Bézének is nevezett – Bzmot motorvonat lesz, amellyel 120-an utazhatnak – mondta. A vonat a valamivel több mint 12 kilométer utat körülbelül 40 perc alatt teszi meg.

A programot Tamásiban a várost Dottó kisvonattal járó Tamási Koncertfúvós-zenekar zenés ébresztővel kezdi; a nosztalgianap közönsége a Pacsmagi-tavaknál madárgyűrűzési bemutatót láthat, és kedvezményesen látogathatja meg a Gyulaj Zrt. tamási vadasparkját.

A szervező ismertetése szerint a rendezvényre a vasút- és természetbarátok mellett a geocaching kedvelőit is várják, akik a városban és környékén négy geoládát fedezhetnek fel.

A vasúti naphoz kapcsolódva a város művelődési házában pénteken vasúttörténeti kiállítás nyílt, a Vályi Péter Szakképző Iskola Kindl kupolagalériájában pedig természetfotó-tárlatot rendeznek a Pacsmagi-tavak állat- és növényvilágáról.

A Tamási-Keszőhidegkút közötti, 48-as számú vasúti vonalat 1893. november 29-én adta át a Hidegkút-Tamási HÉV társaság; a pályát 1931-ben államosították. A menetrendszerű közlekedés 1990-ben szűnt meg, a vonalat felújították, és jelenleg teherszállítására használják. (MTI)