Megkezdődött a londoni nemzetközi filmfesztivál

Tizenkét napon át 17 helyszínen 248 filmet kínál szerdán kezdődött programjában az 58. BFI Londoni Filmfesztivál, amelynek házigazdái több száz vendéget várnak a filmvilágból, köztük 170 rendezőt és 120 színészt.

A 58. BFI Londoni Filmfesztivál műsorra tűzi Pálfi György Szabadesés című alkotását is a Nevetés (Laugh) szekcióban. A 58. BFI Londoni Filmfesztivál Pálfit Magyarország legeredetibb és legmegosztóbb rendezőjeként mutatja be.

A 58. BFI Londoni Filmfesztivál egy második világháborús brit kódfejtőről, a homoszexualitása miatt meghurcolt Alan Turingról szóló filmdrámával, a The Imitation Game című alkotással nyílt meg szerdán este. A premiert a Leicester téri Odeon filmszínházban tartották, a mozihoz vezető vörös szőnyegen feltűntek a film szereplői, Benedict Cumberbatch és Keira Knightley, valamint norvég rendezője, Morten Tyldum is.

Clare Stewart, a 58. BFI Londoni Filmfesztivál igazgatója korábban örömét fejezte ki, hogy a brit történelemre és számítógép-tudományra nagy hatást gyakorló Turingnak a filmvásznon igazságot szolgáltató alkotás vetítésével veheti kezdetét a mustra.

A 58. BFI Londoni Filmfesztivál versenyprogramjában 12 film szerepel, köztük ausztrál (Son of a Gun), német (Phoenix), francia (Une nouvelle amie), orosz (Leviathan) és amerikai (The Keeping Room) alkotás is. A további versenyprogramokkal és egyéb válogatásokkal együtt több mint tucatnyi – mások mellett Nevetés, Családi, Utazás – szekcióban vetítenek filmeket.

Az 1957-ben alapított fesztivál célja, hogy a világ filmművészetének legjavát bemutassa a brit közönségnek. A rendezvénynek az utóbbi években jól megválasztott programjával és nemzetközi sztárok meghívásával sikerült megszilárdítania helyét a világ fontosabb fesztiváljai között. Idén a vörös szőnyegen vonul majd mások mellett Shia LaBeouf, Timothy Spall, Xavier Dolan, Mia Wasikowska, Barbara Broccoli, Sally Hawkins, Michael Winterbottom, Reese Witherspoon, Nick Hornby, Noomi Rapace, Emily Watson, Brendan Gleeson, Francois Ozon és Viggo Mortensen is.

A 58. BFI Londoni Filmfesztivál október 19-én, vasárnap a Fury című második világháborús dráma európai premierjével zárul az Odeonban. Az eseményen a produkció forgatókönyvírója és rendezője, David Ayer és a film főszerepét alakító Brad Pitt is megjelenik. A fesztiváligazgató olyan kiemelkedő filmes alkotásként értékelte a Furyt, amelynek “sikerül egyensúlyt teremtenie a háborús emberi drámák és az izgalmas akciójelenetek között”.

A Brit Filmintézet (BFI) legnagyobb elismerésével, a testületbeli tagsággal tünteti ki a fesztiválon Stephen Frears filmrendezőt, akinek legutóbbi munkája, a Philomena – Határtalan szeretet Judi Denchcsel a főszerepben forgatókönyvéért BAFTA-díjat kapott és négy kategóriában Oscar-díjra is jelölték.

Greg Dyke, a BFI elnöke “Nagy-Britannia egyik legfontosabb rendezőjeként” méltatta a 73 éves Frearst, akit október 18-án, ünnepi ceremónián vesznek fel a BFI tagjai közé. (MTI)