Marianne Faithfull-koncert a Művészetek Palotájában

Harmadszor lép fel Budapesten Marianne Faithfull. A hatvanas évek közepétől aktív művész, énekesi karrierje mellett színészként is dolgozó brit sztár december 15-én hétfőn a Művészetek Palotájában (Müpa), a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ad koncertet.

Marianne Faithfull 17 évesen tűnt fel Londonban, a Rolling Stones több tagjához is gyengéd szálak fűzték, múzsaként az együttes számos híres dalát ihlette. Nagyon fiatalon belevetette magát a szex, a drogok és rock’n’roll világába, később karcos hangú dívává vált, aki többször is képes volt megújulni, gyakran igen felkavaró élethelyzetekből visszatérve.

Az énekesnő december 15-én öt évtizednyi karrierjét összegző programmal és friss lemeze, a Give My Love to London anyagával lép fel a Müpa porondján.

Ahogy legutóbbi budapesti koncertje előtt, 2007 márciusában az MTI kérdésére elmondta, nagyanyja magyar zsidó volt, nagyapja az Osztrák-Magyar Monarchia katonatisztje volt, édesanyja beszélt magyarul. Londonban egy partin ismerkedett meg a Rolling Stones tagjaival, és az általuk írt As Tears Go By című balladával indult el énekesnői karrierje, majd Mick Jagger oldalán, annak barátnőjeként töltötte a hatvanas évtized hátralévő részét.

1967-től egy évtizeden át nem jelentkezett új albummal, inkább színésznőként kezdett szerepelni, színházban és filmen egyaránt: dolgozott többek között Jean-Luc Godard-ral, Serge Gainsbourggal, Alain Delonnal, Tony Richardsonnal és Kenneth Angerrel -, azonban Jaggerrel való szakítása után a hetvenes évek elején súlyos heroinistaként tengődött, egy időre az utcára került. 1994-ben Faithfull címmel kiadott életrajzában őszintén vallott életének erről a korszakáról, idén augusztusban pedig az amerikai Mojo magazinnak adott interjúban korábbi partnerét nevezte meg a Doors együttes legendás énekese, Jim Morrison – mind a mai napig találgatások tárgyául szolgáló – halála felelőseként.

Visszatérését és művészi nagykorúságát az 1979-ben megjelent Broken English albuma jelentette, amely a posztpunk és az újhullám egyik fontos műve. A nyolcvanas évek közepére megszabadult drogfüggőségétől, feldolgozott 20. századi klasszikusokat (Strange Weather), és több lemezen visszatért Kurt Weill és Bertolt Brecht kabaré-sanzonjaihoz (20th Century Blues, The Seven Deadly Sins). Az 1995-ös A Secret Life albumot a Twin Peaks filmzenéjét jegyző Angelo Badalamentivel közösen írta, később PJ Harveyval, Beckkel, a Smashing Pumpkinsszal, a Pulppal és a Blur tagjaival is dolgozott együtt. A karrierje ötvenéves jubileumára idén szeptember végén kiadott Give My Love to London című albumra többek között Anna Calvitól, Nick Cave-től és a Pink Floyd egykori vezérétől, Roger Waterstől is kapott friss dalt.

Első budapesti koncertje 1996-ban a Petőfi Csarnokban volt, 2007-ben ugyanúgy a Müpában lépett fel, ahol most fog. Jelenlegi kísérőzenekarában a szólózenészként is jelentős, Mercury-díjra jelölt Ed Harcourt billentyűs-énekes, a PJ Harveyval és a Placebóval közös munkája miatt ismert dobos és producer, Rob Ellis, valamint a korábban Morrisseyval is együttműködött Jonny Bridgwood basszista szerepel.

MTI