Könyvfesztivál: Az idegenséget vizsgálja Petőcz András új esszékötetében

Idegennek_lenniÉletműve vezérmotívumát, az idegenséget járja körül összegyűjtött esszéin, tanulmányain, publicisztikáin keresztül Petőcz András a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenő Idegennek lenni című új kötetében.

Ahogy az író-költő az MTI-nek elmondta, a kötet az idegenségről az elmúlt tíz-tizenöt évben gyűjtött tapasztalatai köré szerveződik. Más művei mellett ez a fő motívuma 2007-ben megjelent Idegenek című regényének és folytatásának, a 2011-es Másnapnak is. E két regény megírásának kulisszái mögé vezet be a tanulmánykötet, erre utal az “avagy háttérmagyarázat és szubjektív tényezők” alcím is – magyarázta a szerző.

A visszatekintés motivációiról szólva Petőcz András azt mondta: a műveit áttekintve maga is meglepődött, milyen régóta áll alkotásainak középpontjában az idegenség, a másoktól való elkülönülés élménye, ezért szerette volna összefoglalni erről a gondolatait és valamiféle megfejtést is felkínálni.

Véleménye szerint attól a tapasztalattól és élménytől, hogy minden ember külön áll a többitől, hogy egy ember személyisége sosem válik teljesen hozzáférhetővé a többiek számára, nem kell félni, ez nem rossz dolog. Az ember ha tudatosítja a saját és mindenki más idegenségét, sokkal inkább képes vállalni, képviselni önmagát, “paradox módon lehet, hogy éppen individuumként tudunk jobban részt venni egy közösségi élményben, de semmiképpen sem beolvadva a közösségbe” – fogalmazott az író.

Petőcz András kitért könyvterveire is: A Hunor utca titka címmel fog megjelenni egy kamaszoknak és felnőtteknek szóló, régi és új prózaverseket is tartalmazó kötet, másik készülőben lévő könyvében pedig Istenről írt verseit gyűjti össze a költő. De, mint mondta, szeretné megírni az Idegenek és a Másnap folytatását is, trilógiává bővítve a sorozatot.

Az Idegennek lenni esszékötet bemutatóját a szerző és Szörényi László irodalomtörténész részvételével szombaton tartják a könyvfesztiválon. (MTI)